Podle ředitele Krajské veterinární správy Severina Kaděrky se opět jednalo o malochov. „Potvrzený pozitivní nález u drobnochovatelky jsme dostali ve čtvrtek ve večerních hodinách. Dotyčné uhynuly čtyři slepice. V chovu měla také kachny a husy," upřesnil Severin Kaděrka s tím, že celkem šlo o přibližně dvacet kusů. „Zvířata byla už v pátek zlikvidována," sdělil Severin Kaděrka.

Starosta Dobré Jiří Carbol by přesto chtěl veřejnost uklidnit. „Rozhodně není důvod k tomu, aby lidé propadali panice. Situace je momentálně pod kontrolou, takže se místní žádného plošného vybíjení nemusejí obávat. Je jenom dobře, že se výskyt ptačí chřipky podařilo díky samotné chovatelce podchytit včas," okomentoval Deníku Jiří Carbol. Po jednání s úřady bylo v okruhu ohniska stanoveno nejen tříkilometrové ochranné, ale i desetikilometrové dozorové pásmo.

Výskyt ptačí chřipky se neobešel bez zavedení mimořádných veterinárních opatření i v některých částech Frýdku-Místku. Do ochranného pásma totiž patří Skalice, Panské Nové Dvory a část katastrálního území Frýdek.

„V ochranném pásmu bylo v pondělí 13. března zahájeno sčítání drůbeže v malochovech i komerčních chovech. Do dotčených lokalit vyrazili sčítací komisaři – dobrovolní hasiči, kteří obcházeli všechny rodinné domy a zjišťovali počet domácky chované drůbeže. V případě, že se nákaza v rámci tříkilometrového pásma rozšíří, nařídí veterinární správa likvidaci drůbeže. Pokud se nerozšíří, zůstane pouze u zmonitorování počtu," upřesnila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Všem chovatelům v ochranném pásmu se nařizuje umístit drůbež a jiné ptactvo chované v zajetí do uzavřených prostor, do nichž bude zamezen vnik volně žijícího ptactva. Navíc u vchodů do těchto prostor bude zajištěna dezinfekce. Dále se chovatelům nařizuje sledovat zdravotní stav drůbeže a ptactva chovaného v zajetí. Případné úhyny se musí obratem hlásit krajské veterinární správě na linku: 720 995 203.