Nečekaná změna vlastníka hnojnického zámku vyostřila už tak napjaté vztahy mezi zástupci obce a Jaroslavem Rodzenákem, zmocněncem českotěšínské firmy AAron House, které dosud památka patřila.

Redakce už v pondělí informovala, že novou majitelkou zámku se i podle katastru nemovitostí stala Jaroslava Krejčí.

V Hnojníku nyní koluje také jedna závažná, avšak dosud nepodložená informace. Deník od několika lidí slyšel tuto verzi: Jaroslav Rodzenák měl údajně v loňském roce od Jaroslavy Krejčí na koupi zámku obdržet sedm milionů korun, za tyto peníze ho však koupil právě pro AAron House. Firma zaplatila milionů pět.

Podle stejných zdrojů, které se odvolávají na člověka z okolí Jaroslavy Krejčí, se celá věc „řešila přes kriminálku a soud“. Nejedná se přitom o drby z nákupního centra – všechny zmíněné informace už zazněly i veřejně na jednání místního zastupitelstva.

Majitelka žije v Praze, do obce se chystá

Vyjádření Jaroslavy Krejčí zatím není k dispozici. Žena pochází ze Studénky na Novojičínsku, momentálně ale žije v Praze. Do Hnojníku by však měla přijet už tento týden.

Rodzenák vše označil za spekulace, za nimiž vidí snahu o poškození svého jména. „Taky jsem to slyšel. Není to pravda, je to zřejmé i z kupních smluv. Vždyť je to snadno dohledatelné,“ řekl redakci.

Podle něj jde o „zlobu a závist,“ která vychází z jednoho zdroje. „Z obce. Jde o to, že někdo chce někoho potopit, házet klacky pod nohy. Někdo to vyvolal, někdo měl na tom určitý zájem. Špatné zkušenosti s obcí jsou ale letité, to není jen AAron House. A to už není náhoda,“ prohlásil.

Na dotaz, zda je s Jaroslavou Krejčí v kontaktu, Rodzenák řekl: „Občas ano. Všechno je v pořádku, žádnou řevnivost mezi sebou nemáme.“

Nad opravou památky visí otazník

Podle podnikatele se firma k prodeji zámku rozhodla poté, co se nepodařilo získat státní dotace na jeho opravu. Rodzenák prohlásil, že firma byla postavena do situace, kdy by musela rekonstrukci financovat sama, ale stát, který do památky v posledních dvaceti letech nedal ani korunu, by si kladl podmínky. „Původní dohoda byla taková, že polovinu investuje AAron House a polovinu stát,“ uvedl. Opravu z čistě soukromých zdrojů mu prý dokonce rozmlouvali i památkáři.

Letos se plánovala zhruba třímilionová investice do výměny oken a okapů, prodejem zámku ale tato akce padá.

Stromů prý bylo méně

Deník už také informoval, že v památkově chráněném zámeckém parku byly vykáceny stromy, jenže bez souhlasu obce. Česká inspekce životního prostředí, která případ šetří, jich napočítala 222, Rodzenák však tvrdí, že stromů bylo jen 117. „Byly to stromy řádně označené a schválené například Agenturou pro ochranu přírody a krajiny ČR. Je to i v zápisech z 3. a 11. března. Inspekce pracuje se špatnými čísly,“ řekl. Myslí si, že pokud někdo stromy v parku kácel už dříve, českotěšínské firmy se to netýká.

Kam dál? V parku padlo 222 stromů. Podle obce to nikdo nepovolil