„Během dvoudenního ceremoniálu na pódium třineckého kina Kosmos zavítali žáci 24 tříd z 10 českých i polských základních škol," upřesnila koordinační manažerka Knihovny Třinec Regina Szpyrcová s tím, že celkem se jednalo o 354 malých školáků z Třinecka. Děti nejprve přivítali knihovníci v roli špačků.

„Už se totiž stalo tradicí, že v Třinci pasování doprovází divadelní představení nebo scénické čtení. Díky špačkovi Kamilovi, který sice neumí lítat, ale zato je vášnivým čtenářem, se dozvěděli, že čtení může sbližovat, pomáhat nebo zachraňovat životy," pokračovala Regina Szpyrcová. Poté se školáci dočkali vzácné královské se návštěvy. Královna Věra a král Bohuslav starostka Věra Palkovská a radní Bohuslav Kokotek se zhostili svých rolí s citem a pomohli knihovníkům uvést děti do světa pohádek, příběhů, básniček a čtení.

Spolu s velkým zážitkem si odnesly na památku řád čtenáře a podepsanou knížku Knihožrouti, kterou spisovatelka Klára Smolíková napsala speciálně pro tuto příležitost. Že má pasování prvňáčků na čtenáře smysl, se knihovníkům potvrdilo hned po otevření knihovny, kdy si svou průkazku do knihovny vyzvedl první hrdý rytíř krásného slova, který si s sebou rovnou odnesl několik zapůjčených knih.

Projekt finančně podporuje SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků) s Ministerstvem kultury. Knihy v polském jazyce věnoval Kongres Poláků v České republice.