Chrám proto po nedávném otevření pro turisty nově získal také průvodce, který je šest dní v týdnu připraven pro zájemce komentovat pohnutou historii baziliky a upozornit i na zmíněnou kryptu. „Ta sice není volně přístupná, ale do budoucna bychom ji chtěli otevřít také. To ovšem předpokládá nutné stavební úpravy,“ říká Miroslav Přikryl z Biskupství ostravsko–opavského, které projekt otevřených chrámů koordinuje.

Vedle baziliky Navštívení Panny Marie získal nově svého průvodce také kostel svatého Jana a Pavla v Místku. „Kostel má bohatou rokokovou výzdobu, obsahuje mnoho cenných uměleckých děl. I zde je průvodce přítomen šest dní v týdnu, tedy po všechny dny, kdy je kostel otevřen i turistické veřejnosti,“ doplnil Miroslav Přikryl. Třetím místem, kam se dá ve Frýdku-Místku zajít za zajímavou podívanou, je věž kostela svatého Jana Křtitele. Kromě krásného rozhledu z městské dominanty se tu nabízí také umělecké instalace.

Knihkupectví Kapitola v Místku zahájilo v pondělí výstavu „Náš barevný svět“. Svá díla zájemcům představuje šest klientů Žirafy – Integrovaného centra Frýdek-Místek, kteří navštěvují výtvarný kroužek. „Obrázky zvířat a ptáků vznikaly v průběhu dvou let,“
Knihkupectví vystavilo obrázky klientů integrovaného centra

Kostel jako celek zpřístupněn není, ale na věž se lidé dostanou vždy od pátku do neděle. „Turistickými lákadly by v naší oblasti mohl být také dřevěný kostel Všech svatých v Sedlištích, který byl nedávno zcela restaurován a v sobotu a neděli otevírá interiér, kde lidé rovněž mohou využít průvodcovské služby,“ upozornila Monika Konvičná, ředitelka Beskydského informačního centra ve Frýdku--Místku. Kostely letos premiérově zpřístupňuje pro turistický ruch v rámci projektu Otevřené chrámy.