V roce 2014 ukázalo své dovednosti osmdesát umělců z Česka, Slovenska, Polska a Německa v Křížovém podchodu. „Další šedivá místa našeho města dostanou nový nátěr. Frýdek- -Místek během letošního roku přivítá při několika příležitostech uznávané umělce street artu a graffiti, kteří svými malbami ozdobí vybrané městské zdi," uvedl Jakub Tichý, ředitel pořadatelské organizace Kultura FM.

První akce probíhá od včerejšího dne až do konce týdne. Představit by se mělo na dvanáct až patnáct špičkových umělců převážně z Česka a Polska, kteří přemění podchod pod Hlavní třídou k nepoznání. „Tématem maleb jsou báje a pověsti z Frýdecka a okolí. Každý umělec ztvární jednu z pověstí vlastním stylem," uvedl spoluorganizátor akce Nikola Vavrous. „Texty jednotlivých bájí budou poté připevněny ke každému dílu. Vznikne tak velká nástěnná „kniha". Malby budou vznikat v průběhu celého týdne," pokračoval. Do Frýdku-Místku zavítal po třech letech ukázat své umění i Martin Malicki z polského města Bielsko- -Biala. Pouličnímu umění se věnuje už od roku 2001 a nyní si v rámci výročí města připravil zajímavou místní legendu. „Mým tématem je pověst o tom, jak sedláci řehtali jako koně," řekl redakci čtyřiatřicetiletý umělec, který se tímto tématem ohlíží za pivovarnickou historií regionu.

A jak pouliční umění vnímají místní lidé? „Pokud je to na místech k tomu určených, tak se mi toto umění líbí. Na místech, jako jsou podchody a podobná zašlá místa, je to příjemné zpestření," svěřila se Deníku sedmapadesátiletá obyvatelka Frýdku-Místku.

„Práce na malbách mohou omezit pohyb do podchodu, hlavně na bezbariérových přístupech, místním proto děkujeme za shovívavost," upozornila na omezení Michaela Davidová z KulturyFM.

V kině Panorama si nechal své kolo označit syntetickým DNA kódem také dvacetiletý Dominik Fibingr.
Tečkování kol museli přesunout do biografu

Akce se může těšit z podpory ze strany samotného primátora Frýdku-Místku. „Podobný projekt se ve městě konal před třemi lety, kdy zářivými barvami ožil křížový podchod v Místku. Sklidil pozitivní ohlasy, proto projekt letos opakujeme," těší se z pozitivního přínosu United Colours primátor Michal Pobucký.

Plochy pro malby a nástřiky připravily městské technické služby. Bezbariérové venkovní vstupy do podchodu, ze kterých se uvolňovaly břidlicové obklady, byly opraveny, nově natřeny a připraveny pro umělce.

Další akce United Colours proběhnou v červnu a září. Od 31. května do 4. června ozdobí pouliční umělci malbami podchod pod Beskydskou ulici, od 19. června do 25. června bude jejich cílem nadjezd nad Hlavní třídou u haly Polárka. Posledním představením roku bude zářijový Mural Art, při kterém budou pouliční umělci zkrášlovat samotné ulice Frýdku-Místku.

Karel Dostál