Jak to vidíme? Blbě! Protože tady čekáme dlouho," prohlásila 66letá Emilie, která s několika sousedy stála na provizorní zastávce u požární zbrojnice v Neborech. Obyčejně nastupuje u školy, tam už ale probíhá stavba. „Jedu do Třince na ,zakupy´, autobus bude mít velké zpoždění. Už teď je to deset minut," prohlásila.

Na druhou stranu je ale ráda, že zde autobus vůbec zajíždí. „Ještě dál jsou zastávky Sojka, Dušinec, Tyrská – tam se nestojí vůbec. Tam lidé chodí dva i tři kilometry pěšky, to víte, že nadávají," pravila důchodkyně. Sama ale podle svých slov s komplikacemi počítala. Přepravní společnost už dopředu avizovala, že spoje budou nabírat zpoždění – už jen proto, že autobusy musí společně s kamiony čekat zhruba čtvrthodinu na mobilních semaforech. „Počítám, že ten měsíc to bude takhle. Nějak to musíme zvládnout," shrnula obyvatelka Nebor.

Souvislá oprava povrchu silnice I/11 z Nebor do Bystřice probíhá od 15. dubna po jednotlivých úsecích s délkou zhruba 600 až 1400 metrů. Provoz v nich bude veden pouze v jednom jízdním pruhu a bude vždy řízen světelnou signalizací. Oprava je rozdělena do čtyř základních etap. Předpokládané termíny jsou následující: 1. a 2. etapa bude trvat přibližně 87 dnů a zahrnuje úsek od Nebor po Lidickou ulici. První etapa bude ještě rozdělena na tři podetapy po přibližně 22 dnech, stavbaři vše rozdělili takto: I. Neborovský kopec - restaurace Sojka, II. restaurace Sojka - výjezd z Kanadsklého lesa, III. výjezd z Kanadsklého lesa - okružní křižovatka u čerpací stanice Shell. Předpokládá se, že třetí etapa pak zabere 35 dnů. Půjde o úsek od Lidické ulice po křižovatku se silnicí III/4682 vedoucí do Vendryně - v této etapě bude oprava prováděna technologií recyklace za studena, která vyžaduje zhruba sedmidenní technologickou přestávku ke zrání pojiva, což bude pro motoristy nepříjemný psychologický moment. Závěrečná čtvrtá etapa potrvá přibližně 27 dnů a zahrnuje úsek z Vendryně do Bystřice.

Akce je rozdělena na čtyři etapy, přitom jen první dvě mají trvat 87 dnů – stavební firma během nich kompletně opraví poničený hlavní tah od křižovatky v Neborech po Lidickou ulici v Lyžbicích.

Podle internetových stránek města je první etapa rozdělena na tři menší části po zhruba 22 dnech. Do středy byl vyfrézován jeden pruh silnice v délce 770 metrů. „Myslím, že jestli se nic nepokazí, tak během týdne bychom to měli mít hotové," řekl k tomuto úseku jeden ze stavbařů.

Oprava silnice netěší ani čtyřiašedesátiletou Zdeňku Kotasovou. „Já bydlím přímo v neborovském kopci. A když pustí dole na semaforech tu šňůru tyráků od Těšína, není nic slyšet. Nedomluvím se ani se sousedem. Přijde k plotu, ale nerozumím ani slovo. To vám jenom hučí v hlavě z toho cirkusu," líčila Zdeňka Kotasová. Na otázku, zda s něčím takovým počítala, odpověděla: „Když jsme se tady v roce 1987 stěhovali, tak ne."

Jak postupují stavbaři, včera sledoval 77letý Ervin Madeja. „Dočasné komplikace, ty jsou v pořádku. Ale proč opravují cestu, když je zapotřebí nová dálnice? A kolik to stojí milionů?" prohlásil.