„Pevně věřím tomu, že se po několika mírných zimách dočkáme nejen dostatečného množství přírodního sněhu, ale i mrazivých dnů, abychom mohli vrstvu zvyšovat umělým zasněžováním. Pro lyžaře chystáme i několik novinek. Jistě ocení nejen zarovnaný svah s novou příjezdovou cestou, ale i skibus, který bude lyžaře vozit z vlakové stanice v Čeladné," navnadil šéf lyžařského areálu Opálená ve Pstruží.

Lepšího komfortu oproti minulé sezoně se lyžaři dočkají také v areálu „Na Staškově" v Malenovicích. „Určitě největší novinkou, kterou milovníci lyžování ocení, je nový penzion, v němž se bude moci ubytovat až šestadvacet lidí. Nachází se jen dvacet metrů od vleku. Zájemci si už nyní mohou zarezervovat místa přes internet. K dispozici budou mít také sluneční terasu s nádhernými výhledy," prozradila z tamního lyžařského střediska Silvie Švrčková s tím, ceny za vleky zůstávají na loňské úrovni.

Na lyžařskou sezonu se připravují i v bukoveckém areálu Kempaland. Jednatel Technických služeb Bukovec Daniel Hořava včera redakci řekl, že se chystá několik novinek. „Prodloužili jsme malý vlek, a to přibližně o sedmdesát metrů. V tomto týdnu k němu protahujeme zasněžování," uvedl s tím, že v Kempalandu byla jednak zpevněna plocha pro parkování, navíc se bude moci parkovat i naproti areálu, takže celkem se kapacita zvýší na zhruba 150 aut.

Podle Hořavy bude v sezoně motoristy usměrňovat vyčleněný pracovník tak, aby se dostalo na všechny. V plánu jsou i nové překážky pro dětskou školku. V Bukovci pro zasněžování používají vodu z řeky Olše. Daniel Hořava v té souvislosti poznamenal, že před sezonou se čistí záchytná jímka v lokalitě na „Lyngu". Čistily se však také pomy. Na sjezdovce se bude muset ještě jednou vykosit vzrostlá tráva a během příštích týdnů dojde i na revizi rolby. Vrchol sjezdovky leží ve výšce 571 metrů nad mořem. Loni se v Kempalandu lyžovalo od 29. prosince, podle Hořavy některé prognózy naznačují, že letos by sezona mohla odstartovat už před vánočními svátky. „Teoreticky by to mělo jít v půlce prosince, ale uvidíme. Nemusí sněžit, hlavně když mrzne. Důležitá je však i vlhkost. Někdy je to alchymie," poznamenal jednatel bukoveckých technických služeb.