Mezi ty, kterým život v Soběšovicích vyhovuje, patří třiapadesátiletý muž, který žije poblíž hlavní silnice v centru vesnice. „Mně tu nic nechybí," pravil minulý týden. „Zázemí a služby jsou z mého pohledu dostačující," dodal s tím, že v poslední době zaznamenal například investici do tělocvičny. „A za dvacet let, co tady bydlím, se toho vybudovalo dost," řekl.

Výhrady neměl ani k silnicím. „Cesty jsou obecně problém všude. Myslím si, že naše dědina na tom oproti jiným není nejhůř," konstatoval padesátník. „Jak se mi tady žije? V klidu – až na některé lidi v zastupitelstvu. Ale sousedy mám dobré, nemůžu si stěžovat," reagovala šedesátiletá žena, která pracuje v nejrušnější části Soběšovic. „Je tu přehrada, jsou tu dvě hospody, což je základ, a máme tady poštu i zverimex," smála se žena. Avšak poté, co kolem projel motorkář, se rozpovídala i o tom, že právě u hlavní silnice se necítí moc bezpečně. „Provoz je tady fakt šílený. Motorkáři nám strašně vadí. V létě tu lítají jako prasata – jak motorky, tak auta," popisovala žena s tím, že policisty u cesty viděla naposledy zhruba před třemi měsíci. „Vždycky stáli na točně, hlídali, měřili. Ale už tady dlouho nebyli, řekla bych, že od listopadu," tvrdila obyvatelka Soběšovic.

Starosta obce Karel Obluk připomněl, že vypracovaný projekt „úprava centra Soběšovic", který řeší mimo jiné bezpečnost chodců, nové autobusové zastávky a zúžení silnice, před časem „zarazilo" občanské sdružení. „Řeší se to na kraji," řekl k územnímu řízení. Obec tak podle něj ztratila nárok na jednu z vhodných dotací. „Mohli jsme získat šest sedm milionů, ale bohužel. Nicméně budeme bojovat dál. Vždycky je nějaká šance, jak získat peníze, a já jsem vždycky optimista – už 24 roků, co jsem starostou," pravil Karel Obluk. Také on souhlasí s tím, že motoristy, kteří do obce přijíždějí, je zapotřebí zkrotit. „V létě je to úplná katastrofa, hlavně ty motorky. To je něco neskutečného," shrnul starosta.