Informovala o tom mluvčí TŽ Petra Jurásková. Připomněla, že železárny se každý rok účastní evropského sčítání ptáků. Právě to loni odhalilo výskyt deseti kusů morčáka. Pták, který je snadno zaměnitelný s kachnou, potřebuje k rozmnožování poměrně velký prostor dutin stromů. Ornitologové mu to usnadňují výrobou větších budek, které pak umístí na kmen stromu do výšky až čtyř metrů. Právě takový plán mají i v areálu hutě. A to ještě do konce tohoto roku.

Sedm budek právě vzniká v dílnách Jubilejní Masarykovy ZŠ v Třinci. Vyrábí je žáci osmých tříd. „Je to výborná náplň pro pracovní činnosti. Je to práce se dřevem a navíc pro užitečnou věc," podotkl ředitel školy Ivo Klen. Morčák se vyskytuje v povodí řeky Odry a Olše, a to teprve od konce 90. let. Živí se plevelnými rybkami, takže nepředstavuje ohrožení pro populaci ryb v řece. „Jedná se o kriticky ohrožený druh, který se u nás vyskytuje právě v těchto zimních měsících. K hnízdění využívá stromových dutin, ale někdy také uměle vyvěšené budky. Touto aktivitou můžeme přispět k šíření tohoto druhu v České republice a doufat, že se z druhu kriticky ohroženého stane běžný druh ptactva," řekl Otakar Závalský z ostravské pobočky České společnosti ornitologické Praha.

Právě on přinesl žákům ukázat, jak má takzvaný morčákovník vypadat.

„Péče o životní prostředí je jednou z našich priorit a každoročně se snažíme některou z aktivit směřovat přímo do přírody. Za nejdůležitější však považujeme miliardové investice do modernizace technologií a stavby zařízení pro zlepšení vlivu na životní prostředí, které nyní investujeme," konstatoval generální ředitel TŽ Jan Czudek.