Nový školní rok započal sezonu 2017/2018. Ve Sviadnově ale neoslavili jen tuto každoročně se opakující příležitost, zároveň se ke svému účelu otevřely dvě zrekonstruované budovy v ulici Na Závodí. Proto bylo nutností ceremoniálně přestřihnout pásky a oficiálně budovy otevřít.

Ty byly po úvodním proslovu a přivítání prvňáčků slavnostně přestřiženy starostou obce Borisem Řehou společně s místostarostou Davidem Novákem, ředitelkou školy Renatou Kubalovou, architektem Borisem Petrovem a také jednatelem Ostravských staveb, které byly dodavatelem stavby.

„Vstupujete do prakticky nové školy,“ uvedl starosta Boris Řeha, který na místní základní školu sám chodil „Za pětačtyřicet let, kdy jsem školu opustil, se škola zrekonstruovala dvakrát,“ připomněl starosta v proslovu před vchodem školy.

„Předpokládám, že budete velmi spokojení s tím, co jsme připravili. Není jen zrekonstruovaná škola, ale vzniklo i nové umělé hřiště, venkovní učebna nebo kuchyně,“ shrnul starosta na závěr proslovu nově vybudované prvky.

Původně se předpokládalo, že rekonstrukce a přístavba školy ve Sviadnově bude stát kolem patnácti a půl milionu. Realita ale byla nakonec taková, že stavba byla zrealizována za necelých devatenáct milionů. „Chtěl bych vyzvednout práci zhotovitelů, měli šibeniční termín, aby stavbu dotáhli do konce a podařilo se,“ vychválil realizaci starosta s tím, že během výstavby samozřejmě vznikly nepředpokládané stavební komplikace, které ale byly rychle vyřešeny.

Bývalá hasičská zbrojnice, kterou musela obec zakoupit za jeden a půl milionu, prošla taktéž zásadní rekonstrukcí. Z donedávna ještě nevzhledné budovy, která sídlí prakticky ihned naproti školy, vznikla za dalších čtyři a půl milionu budova pro nebytové prostory. Obsadila ji partnerská pošta, zřizovaná od pondělí samotnou obcí. Jedná se o prvního partnera nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v okolních krajích, který zřizuje takzvanou dvoupřepážkovou poštu. Prostředí v okolí Husince je díky rekonstrukcím staveb opravdu příjemné, což pociťují i místní obyvatelé. „Moc se mi to líbí, škola je nádherně zrekonstruovaná a bývalá hasičská zbrojnice taktéž. Cením zastupitelstvo za to, jak se o obec stará,“ uvedla místní obyvatelka.

ScioNeŠkola ve Frýdku-Místku.
OBRAZEM: ScioNeŠkola přivítala první žáky