První srpnový den bude v Třanovicích patřit slavnostnímu vyhlášení titulu Vesnice roku 2014. O vítězství obce informoval Moravskoslezský kraj na svém webu.

Podle místní obyvatelky Viktorie Misiarzové, která v obci žije od poloviny sedmdesátých let, si Třanovice titul zasloužily. „Nevěděla jsem, že Třanovice vyhrály, je to dobrá zpráva. Žijeme tady už dlouho a jsme spokojeni s prostředím a se vztahy s ostatními lidmi. Každoročně se tady koná spousta akcí, takže ani o kulturní vyžití není nouze," uvedla v pondělí Viktorie Misiarzová.

Krajská hodnotící komise navštívila obec s přibližně jedenácti sty obyvateli v polovině června – sledovala například úroveň společenského života, péči o zeleň a krajinu nebo občanskou vybavenost.

„S životem v obci jsem spokojen. Výhodou třeba je, že tady máme zubaře," pochvaloval si služby třanovický rodák Břetislav Hus. Zastupitel obce Josef Gogola chválí soužití obyvatel a spolkovou činnost. „I přes národnostní nebo náboženské rozdíly jsou vztahy v obci dobré, i když to někdy zaskřípe. Spokojeni jsme také se spolky, které se také podílejí například na údržbě obce," prohlásil Josef Gogola a dodal, že je pořád co zlepšovat.

V obci je podle něj stále větší provoz, kterému musí odpovídat budování parkovišť, cest a chodníků. Přibývá také obyvatel nebo nově postavených rodinných domků. „Krajská hodnotitelská komise měla stejně jako loni těžké rozhodování – všichni přihlášení se opravdu mají čím chlubit a ukázat, co umí a jak žijí, " uvedl náměstek hejtmana Martin Sikora.

Soutěž Vesnice roku se poprvé uskutečnila v roce 1995. Cílem je ukázat v dobrém světle život na vesnici. Letos o titul usilovalo sedmnáct obcí, což je o pět více než minulý rok. Mezi nimi byly například Ostravice, Pržno, Žabeň nebo Palkovice, které v soutěži získaly třetí místo.

Vítěze celostátního kola oznámí 20. září v Luhačovicích ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Minulý rok zvítězila obec Jeseník nad Odrou, a to jak v Moravskoslezském kraji, tak i v celostátním ko­le.

Třanovice zopakovaly úspěch Řepišť, které v kraji vyhrály v roce 2012.

Patrik Rymel