VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vladimíra Grolmusová začíná šichtu grilováním kuřat

Frýdek-Místek – V rámci rubriky „Den s“ jsme prožili čtvrteční směnu s Vladimírou Grolmusovou, která pracuje v místeckém bistru Koruna.

10.3.2011
SDÍLEJ:

Vladimíra Grolmusová z Chlebovic pracuje čtyři roky v místeckém bistru Koruna. Ve čtvrtek měla ranní směnu, po půl sedmé se vrhla na grilování kuřat, kontrolu vitríny a čištění stolů.Foto: Deník/Marek Cholewa

„Vstávám vždycky v pět hodin ráno, protože bydlím v Chlebovicích. Pak jdu do kotelny přitopit, aby měly děti teploučko. A uvařím si kafe, to mě vždycky hned nastartuje. Po kávě se proberu, pak už je to v pohodě,“ líčila osmatřicetile­tá žena.

Po šesté hodině vyšla na autobus, v bistru na rohu obrovského paneláku byla o půl sedmé, třicet minut před jeho otevřením. „Jako úplně první dělám kuřata, které máme připravené. Napíchané je hodím do grilu, musí se grilovat opravdu hodinu a půl, ty větší i déle,“ poznamenala Vladimíra Grolmusová.

Průběžně utírá stoly, před otevřením bistra však toho musí stihnout mnohem víc. „Připravím si pokladnu, pak jdu na vitrínu se saláty a s výrobky, které si sami děláme. Vitrínu nachystám, aby to lidi zaujalo, aby viděli, že máme čerstvé věci. To je důležité. Máme obrovskou konkurenci, bister v okolí je víc,“ vypráví během ranních příprav, kdy kontroluje, které výrobky jsou vyprodané.

„Dnes zrovna přidělávám palačinky, zeleninový salát a bagety. To se většinou dělá do půl deváté,“ pokračovala. První zákaznice ve čtvrtek dorazila čtvrt hodiny po sedmé, v připraveném kastrůlku si odnesla guláš. „To je paní, která chodí každý den po noční. Bydlí tady v baráku. Kupuje různě, bagety, palačinky, na co má zrovna chuť. Ale včera jsem vařila guláš a asi se povedl. Dost se prodává,“ prozradila Vladimíra Grolmusová a dodala: „Po sedmé hodině chodí i zedníci, na kafíčko a na snídani. Většinou si dávají palačinky, někdy polévky, které si taky sami vaříme. Většinou máme dvě, někdy i tři. Nějakou polívku musím udělat, je tam už jen čočková.“ Za chvíli skutečně dorazí dva muži v montérkách. U polikliniky se dokončuje několikapatrová budova a stavbaři to do bistra mají sotva minutu chůze.

„Největší fofry jsou po půl jedenácté,“ upozorňuje Grolmusová a chystá se na nápor zákazníků, kteří přicházejí na oběd. I ráno grilovaná kuřata jdou na odbyt. „Základem je čerstvé zboží. Lidé nejsou hloupí a my se snažíme,“ pravila s tím, že v pátek nesmí zapomenout na deset kuřat, které si objednaly „holky z Invy“, což je nedaleká prodejna.

„Někteří zákazníci jsou perfektní, ale najdou i takoví, kteří jsou ubrblaní,“ naznačila Grolmusová. Později jdou děti ze školy. „Děcka se courají na párky v rohlíku. Kupují i hambáče, hranolky,“ říká osmatřicetiletá žena. V práci si kafe nedává, říká totiž, že k němu musí mít klid.

Grolmusová zná stovky místních lidí, když má čas, prohodí pár slov se stálými zákazníky. Nedá na ně dopustit. „Povídáme si o jídle, pak si řekneme, jak je v práci, povykládáme si o dětech. Teď je aktuální téma chřipka. A když je problém s nějakými opilci, tak štamgasti pomohou. Při odpolední směně nás hlídají do večera. Opravdu. Když se zavře poliklinika a Inva, tak tu skoro nikdo nebývá,“ vypráví Grolmusová.

Čtvrteční směna jí končí v 15 hodin, do práce přichází její kolegyně Radka Lukášová. „Ranní šichty vyloženě nemám ráda, protože nerada vstávám. To je asi u každého člověka normální. Přitom kdysi jsem dělala v drůbežárně u vlakového nádraží, vstávala jsem o půl čtvrté ráno, ale tehdy mi to nevadilo. Nijak mi to nepřišlo,“ poznamenala Grolmusová, jež v místeckém bistru pracuje čtyři roky. „Máme tady dva šéfy, vycházíme s nimi dobře. Jsou opravdu lidští,“ pravila matka dvou dětí.

Autor: Marek Cholewa

10.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

René Nagy u Krajského soudu v Ostravě.
AKTUALIZOVÁNO
5

Zvrhlík zneužil tři děti, jedno málem zabil. Soud mu vyměřil 20 let

Ilustracni foto

Policisté kontrolovali podávání alkoholu mladistvým

Festival proměnil další část města

Pokračování festivalu United Colours změnilo vzhled další části Frýdku-Místku.

HLASUJTE: Vyberte nejoblíbenější podnik kraje

/SOUTĚŽ DENÍKU/ K létu neodmyslitelně patří posezení na předzahrádkách s chlazeným pivečkem v ruce, sklenicí nebo třeba setkání s kamarádkou u ledové kávy. Vyberte z našeho seznamu hospůdek, barů a podniků Moravskoslezského kraje tu nejoblíbenější.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Na hukvaldský hrad se dostaví i Harry Potter

Konec školy je tu a dává tak svolení k započetí prázdnin.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies