Co je trest obecně prospěšným prací (OPP) jsme si řekli již minule. Nyní přiblížíme samotný výkon trestu a způsoby jeho kontroly, v samotném závěru vše demonstrujeme na reálném příběhu paní Hany.

Trest OPP je ve Frýdku-Místku vykonáván ve prospěch obcí, respektive ve prospěch úřadů městských obvodů, státních nebo jiných obecně prospěšných institucí. Kontrolu výkonu trestu OPP provádí PMS na základě pověření soudu. Konkrétně ve středisku PMS Frýdek-Místek se jedná o dvě probační pracovnice. Probační pracovník se tak stává jakýmsi prostředníkem mezi soudem a poskytovatelem, je v úzkém kontaktu s odsouzeným, vede osobní spis o každém odsouzeném, jehož obsahem jsou například záznamy o pravidelných kontrolách na daném pracovišti, záznamy o namátkovém testování odsouzeného na přítomnost návykových látek v těle, průběžný stav odpracovaných hodin. V neposlední řadě řeší s odsouzenými případná porušení sjednaných podmínek a navrhuje soudu způsoby na jeho další řešení. Pracovnice PMS také provádějí namátkové kontroly, čímž ověřují, zda se nacházejí odsouzení v danou chvíli na určeném pracovišti poskytovatele a zda tedy trest vykonávají. Namátkové kontroly jsou mimo jiné důležité i z hlediska eliminace případného korupčního jednání.

Příběh paní Hany

Hana byla za přečin krádeže odsouzená k 200 hodinám trestu OPP, dále jí byla uložena povinnost nahradit poškozenému způsobenou škodu a vzhledem k tomu, že k trestnému činu došlo pod vlivem drog, byla Haně uložena i povinnost zdržet se po dobu trestu OPP užívání omamných a psychotropních látek. Svůj trest Hana odpracovávala ve prospěch jedné charitativní organizace, která se věnuje lidem v nouzi. Zde vykonávala nejen pomocné a úklidové práce, ale podílela se i na organizaci nejrůznějších akcí pořádaných daným centrem. Hana byla velmi komunikativní a měla kreativního ducha, kterého zde mohla plně využít. Zpočátku komplikovala spolupráci s Hanou její nezdrženlivost v užívání drog a tím nedodržování soudem uložené povinnosti, která byla PMS pravidelně kontrolována formou namátkového testování nejen ze slin, ale i z moče.

Pro pozitivní testy došlo k přerušení výkonu trestu OPP, neboť odsouzení nesmějí vykonávat uložené práce pod vlivem jakýchkoliv návykových látek. S Hanou bylo proto nutné pracovat i na podpoře a pomoci v abstinenci od drog, což se ve spolupráci s PMS podařilo a Hana vyhledala odbornou pomoc. Díky tomu mohla opět pokračovat ve výkonu trestu OPP a řádně jej odpracovat bez užívání drog.

Výkon tohoto trestu byl PMS pravidelně monitorován a v součinnosti s poskytovatelem průběžně ověřován aktuální stav odpracovaných hodin. Současně bylo provedeno několik osobních kontrol PMS přímo na daném pracovišti, v rámci nichž byla Hana podrobena testování na přítomnost alkoholu v dechu a na přítomnost drog. Během trestu OPP byla Hana probačním pracovníkem rovněž motivována k úhradě škody, na základě čehož byla navázána spolupráce i s poškozeným. Poškozený byl informován o svých právech a možnostech při uplatnění náhrady škody. Ač byla Hana v době výkonu trestu OPP nezaměstnaná a její příjem nedostačoval na plné uhrazení škody, byl nastaven splátkový kalendář, na kterém se obě strany dohodly. Hana svůj trest OPP řádně vykonala v průběhu čtyř měsíců, do jednoho měsíce od vykonání došlo k takzvanému zahlazení trestu a výmazu z rejstříku trestu.

Pro Hanu tato zkušenost nebyla jen trestem, ale také novým vstupem do „řádného života". Vzhledem k jejímu zodpovědnému přístupu k zadaným úkolům a kreativitě jí organizace nabídla práci, kterou přijala.