Kastelán hradu Hukvaldy Miroslav Holiš upřesnil, že hrad je v současné době otevřen každý den kromě pondělí – a to od 9 do 18 hodin. „Rád bych uvedl, že sezona sice končí k 31. říjnu. Ovšem pokud bude počasí mimo sezonu přát, budeme otevírat i víkendy mimo hlavní sezonu," ubezpečil redakci Miroslav Holiš s tím, že letos je akcí na hradě více než dost. „Téměř každý víkend tu něco pořádáme. Například pro děti je určena akce Bachorky zbojnické, přes prázdniny velice oblíbená akce pro zlobivé děti – Večerní sjezd strašidel.

Největší akcí sezony je tradičně Dobývání hradu, na kterou se opět sjede okolo stovky rytířů, kteří budou dobývat hrad. Letos to bude naposledy ve znamení Husitů," nastínil kastelán Miroslav Holiš. Další akce, která stojí za zmínku, se uskuteční 10. srpna. Budou to Zvěřinové hody a sokolníci na hradě. Po dlouhé odmlce budou na hradě sokolnické ukázky dravého ptactva. K poslechu bude hrát živá kapela Michal Tučný revival. „Program hradu připravuji sám, do akcí se ale zapojuje průměrně okolo deseti lidí. Do bitvy se zapojí přes sto lidí. Hodně mi v organizaci pomáhají lidé z naší skupiny Rytíři z Hückewagen, protože jsou to zapálenci, které dobře znám. Proto vím, co od nich můžu čekat. Hlavní je, že se na ně můžu pokaždé spolehnout. Je lepší mít okruh lidí, se kterými kromě šermu tvoříme i jiné akce," pochvaloval si kastelán Miroslav Holiš. Dobrou zprávou je, že se v letošním roce na hradě Hukvaldy nezvyšovalo vstupné. Zůstává stejné jako v loňském roce. Dospělí za vstupenku zaplatí 70 korun, studenti, důchodci a mládež od 15 do 18 let padesát korun, děti od 3 do 15 let, ZTP, ZTP/P jen dvacet korun. Za psy na vodítku se platí deset korun.

Lidé se pobaví i tisíc metrů nad mořem

Třinec-Oldřichovice (lew) – K nejznámějším a nejoblíbenějším turistickým cílům v Moravskoslezských Beskydech patří nepochybně Javorový vrch u Třince.

Chata Javorový, jak ji znají turisté. Známý vrchol nemusí být jen cílem výšlapů, v areálu se během roku koná řada akcí. V létě zde bude pravidelně letní kino, na své si přijdou i příznivci paraglidingu.

Zájemci se při dobrém počasí mohou kochat skvělým výhledem, při kterém mají celý region jako na dlani. Podle stránek wikipedia.org vrchol Javorového dosahuje výšky 1032 metrů. Směrem asi 1,5 kilometru na východ se nachází podvrchol Malý Javorový, a to v 945 metrech nad mořem. Právě zde je turistická chata, lyžařské sjezdovky, stanice horské služby a televizní retranslační stanice. Jen asi 500 metrů od turistické chaty je horní stanice sedačkové lanovky z Oldřichovic. Lanovka jezdí každou celou hodinu od 8 do 17 hodin.
Hlavní vrchol Javorového tvoří trojmezí obce Řeka, ležící západně, a třineckých katastrálních území Guty a Tyra, hřeben vedoucí přes vrchol Malý Javorový tvoří hranici mezi třineckými částmi Oldřichovice u Třince (ležící severně) a Tyra (ležící jižně). Javorový vrch samozřejmě patří do CHKO Beskydy.

Provozovatelé turistického areálu se snaží zájemce přilákat k pravidelným návštěvám Javorového, a proto připravují akce, na kterých se mohou bavit děti i dospělí. „Už 15. a 16. června tu máme víkendové grilování, na 5. července pak připravujeme letní kino," sdělil ve čtvrtek za provozovatele Tomáš Valenta. Dodal, že letní program je letos skutečně pestrý: 13. července se koná akce s názvem TESTIVAL (tandemový paragliding pro veřejnost s večerním programem), milovníci letního kina mohou na vrchol dorazit také 19. 7., 2. 8., 16. 8., 30. 8. a 13. 9.

Šestadvacátého července se na Javorovém koná testování a výstava kol, desátého srpna se uskuteční soutěž v paraglidingu s názvem Vilém Tell, na kterou opět naváže večerní program. Na Javorovém se nebudou nudit ani na podzim – 12. října se plánuje drakiáda a 26. října dominanta Třinecka ožije akcí „Zavírání beskydského nebe".

U Mostů mají sedm chat

Mosty u Jablunkova (lew) – Zkušení turisté z Jablunkovska to dobře vědí. Ale ti, kteří zde přijedou na dovolenou odjinud, tuto zajímavou informaci mohou přivítat jako inspiraci.

Gorolské turistické informační centrum (GOTIC) láká na zajímavý výšlap aneb „Z chaty na chatu". Blízké okolí Mostů u Jablunkova totiž vyniká velkou koncentrací turistických chat. „Najdete jich zde sedm," připomínají webové stránky GOTIC. Jako tip uvádí celodenní výlet na Velký Polom: Mosty u Jablunkova, vlakové nádraží, červená značka – chata Zuzana (2 km) – chata Skalka (4 km) – chata Severka (5 km) – Kamenná chata pod Velkým Polomem (6 km) – výšlap na skalnatý vrchol Velkého Polomu (8 km) a zpět: lze dojít po česko-slovenské hranici, není turistická značka (zpátky) opět ve směru Severka, v lese odbočit na modrou značku (11 km) – hospoda Na Šancích (15 km) – restaurace u Jakuba (16 km) – zpátky po silnici do centra Mostů (18 km).

Turistické chaty v okolí Mostů u Jablunkova jsou skutečně místní raritou: Skalka – 4 km, Severka – 5 km, Kamenná chata – 6 km, Gírová – 4 km, Studeničný – 5 km.

Otevřená naučná stezka zve na prohlídku zvěře

Fryčovice (sru) – Myslivecké sdružení Fryčovice otevřelo přibližně před měsícem novou naučnou stezku v oboře Sovinec ve Fryčovicích. Lidem z širokého okolí má rozhodně co nabídnout.

Obora Sovinec se nachází v klidné lokalitě Fryčovic. Jsou odtud i pěkné rozhledy po okolí.

Zdejší myslivecké sdružení zároveň oslavilo pětadvacáté výročí založení obory. Předseda Mysliveckého sdružení Fryčovice Kamil Síbr vysvětlil, co je k otevření naučné stezky inspirovalo. „Lidé z širokého okolí se nám zde chodí dívat na jelence viržinského. Je to netradiční a atypická zvěř, která byla dovezena z dalekého Finska. Potřebovali jsme lidi nějakým způsobem usměrnit, aby nám tady necourali po celé oboře – a aby zvířata měla hlavně klid. Proto nás napadla myšlenka, že bychom jim tady udělali nějaký okruh, který skýtá pět informačních tabulí. Díky nim se dovědí potřebné informace o zvěři, kterou tady chováme," pochlubil se Kamil Síbr. Na první informační tabuli je znázorněna mapka, na druhé jsou pokyny, jak se zde mají návštěvníci chovat, třetí pojednává o chovu zvěře, díky čtvrté ceduli se veřejnost doví, jaké v oboře rostou kytky. Poslední tabule je o výživě. Na podporu chovu jelence viržinského nechalo zdejší myslivecké sdružení vyrazit i pamětní mince. „Veškeré náklady s tím spojené jsme si hradili z vlastních zdrojů. Platili jsme jenom materiál na tabule, který nás přišel asi na částku osmdesát tisíc korun. Obora, ve které chováme sto třicet kusů jelence viržinského, se nezavírá, přístupná bude pro všechny po celý rok," ubezpečil Kamil Síbr. Lidé, kteří naučnou stezku v oboře absolvovali, byli spokojeni. „Je opravdu moc pěkná. Každý se může díky tabulím dovědět něco nového," vysekla pochvalu dvaapadesátiletá Miriam Václavíková, která přijela až z Ostravy. „Do zdejší obory občas chodím, líbí se mi tu. Už jsem si i zakoupila pamětní minci," uzavřela Petra Fabiánková z Fryčovic.

Jít se dá na rozhlednu

Frýdek-Místek-Chlebovice (kec) – Rozhledna Panorama v Chlebovicích má svůj příběh. Myšlenka na „chlebovickou" rozhlednu se mezi členy Kulturního sdružení Bezručův kraj zrodila již v roce 1996. Přesto tam trvalo dlouhé čtyři roky trpělivého vyjednávání s úřady a potencionálními sponzory.

Pohled na chlebovickou rozhlednu.

Jednání přineslo výsledky v říjnu v roce 2000, kdy byl položen základní kámen rozhledny, pak už šlo všechno poměrně rychle. S velkou slávou, za účasti tisícovky lidí, přestřihl poslední červencovou neděli roku 2001 pásku jeden z největších propagátorů stavby, předseda kulturního sdružení Bezručův kraj a další jeho členové. Oficiální název rozhledny je skutečně Panorama, podle širokoúhlého pohledu, který z prvního podlaží skýtá na sever a východ. V turistických kruzích i mezi místními jí málokdo řekne jinak než Kabátnice. Podle názvu hory, jejíž novodobou dominantu tvoří na Palkovických Hůrkách třiadvacetimetrová rozhledna. „Od té doby co byla rozhledna postavena, tak na ni jezdím třikrát ročně na kole po cyklostezce. Je tady klid a proto tady jezdím. Vždy když dojedu k rozhledně, překonám svůj strach z výšek a vylezu nahoru. Sice se mi chvíli točí hlava, ale je z ní krásný rozhled na okolní krajinu. Z jedné strany jde vidět přehrada Olešná, město Frýdek-Místek, a když je pěkné počasí jde trochu vidět i na Prašivou. Naopak když se podívám na druhou stranu, vidím Ostravu zahalenou ve smogu," řekl sedmadvacetiletý Jaroslav Kratochvíl z Frýdku-Místku.
V okolí rozhledny je spousta zajímavých míst i měst, které stojí za navštívení. Například přehrada a aquapark Olešná je ideálním místem pro koupání, vodní i jiné sporty nebo pro romantické procházky a rybolov. Cyklisté a in-linisté se mohou projet po dráze kolem přehrady. V okolí je k využití i několik cyklotrasových okruhů. V Chlebovicích se nachází včelařské muzeum a je zde ke shlédnutí sbírku úlů, a také zde jsou k zakoupení včelí produkty i výrobky z nich. Krásnou procházkou z rozhledny se můžete také dostat až ke zřícenině hradu Hukvaldy.