Důvod? Podle většiny zastupitelů společnost porušuje smlouvu, protože při údržbě využívá i nově nakoupenou techniku, na níž se s obcí nedomluvila.

Smlouvu o dílo schválili radní loni 8. října. A letos 5. ledna obec firmě napsala, že smlouvu „neustále porušuje" a vyzývá k jejímu dodržování.

„Je to absurdní situace," řekl Deníku advokát Jaromír Jaroš, který firmu zastupuje. Trvá na tom, že výzvy ze strany obce jsou nedůvodné, neboť „klient plní řádně své povinnosti".

Opírá se i o názor soudního znalce. „Obec ve svém důsledku požaduje, aby byl předmět díla prováděn za delší dobu a tedy za vyšší cenu," konstatoval Jaromír Jaroš a dodal, že použití strojů o vyšší produktivitě nelze v tomto případě brát za porušení povinností. Advokát už obec vyzval, aby vše přehodnotila i proto, že „použitím nové doplňující techniky dochází ke zlevnění ceny" za zimní údržbu.

Starosta Ostravice Miroslav Mališ to vidí jinak.

„Stále se o tom diskutuje a vypovězení smlouvy zatím není schváleno, ale je k tomu mandát. Ono je to ale úsměvné. Byla vysoutěžena technika, která je zapsána řádně ve smlouvě. A ta by se měla buď dodržovat, nebo vypovědět. Trváme na plnění té smlouvy," řekl včera redakci. Tvrdí, že pochybila i komise, která loni podle něj doporučila radě uchazeče s nevhodnou technikou. Ve tříčlenné komisi byl i Viktor Fiala ten přitom uvedl, že v soutěži nešlo jen o techniku, ale hlavně o nejnižší cenu. „Komise byla přesvědčena o tom, že s touto technikou se dá zimní údržba provádět. A to, že si zhotovitel pořídil další techniku, je spíše pozitivní než negativní. Každý jiný starosta by byl rád, že zimní údržba je levnější. Dříve nás to stálo i milion. Ale tady je kolem toho divadlo," pravil Fiala. Míní, že ostravská firma odvádí svou práci a to, zda se sníh odklízí žlutým či červeným traktorem, je podružné. „Já jsem přesvědčen o tom, že kdyby to šlo k soudu, tak by to obec zákonitě prohrála," míní opoziční zastupitel.

Podle Viktora Fialy by obec na vypovězení smlouvy každopádně doplatila. Není žádným tajemstvím, že v minulosti údržbu dlouho zajišťoval otec ostravického starosty. „Ano, můj otec to dělal čtrnáct let. Jsme malá obec. Já jsem si ale střet zájmů vždycky pohlídal. O zimní údržbě vždycky rozhodovali jiní členové zastupitelstva," prohlásil včera Miroslav Mališ.