V březnu 2012 přijel do areálu na úpatí Beskyd tehdejší ministr Jiří Pospíšil. Oznámil, že se počítá s tím, že co nevidět si zde bude odpykávat trest na 500 vězňů. Výhledově jich prý mělo být až sedm set.

Bývalý tábor pro uprchlíky je ale stále opuštěný. A to, jestli z něj bude věznice, zřejmě nikdo neví. „Poslední informace, které k tomu jsou, nám nic neříkají. Nic není jasné," krčí rameny místostarosta obce Jan Kohut. „Já bych se k tomu, co tam bude, nevyjadřoval," dodal s tím, že obec to zkrátka neví.

Vězeňská služba převzala objekt Vyšní Lhoty od Správy uprchlických zařízení k 1. červnu 2012, o něco později se dokonce mluvilo o tom, že zde probíhají různé stavební a opravářské práce a že se areál zprovozní pro zhruba 200 odsouzených. Jenže v roce 2013 prezident vyhlásil amnestii a první pokus otevřít věznici v Beskydech nevyšel.

Vedení vězeňské služby o Vyšních Lhotách nicméně stále uvažuje. Odsouzených v České republice totiž neustále přibývá, věznice jsou zaplněné již z devadesáti sedmi procent. A kupříkladu cely v Heřmanicích jsou zaplněny ze sto deseti procent.

„Vzhledem k narůstajícímu počtu vězněných osob je otevření objektu ve Vyšních Lhotách pro výkon trestu v dlouhodobém plánu Vězeňské služby ČR. Zprovoznění objektu je však ovlivněno přidělenými finančními prostředky, o které bude Vězeňská služba ČR žádat, a které bude nutno do objektu investovat. Následně bude rozhodováno o časovém harmonogramu zprovoznění objektu," sdělilo ve středu Deníku tiskového oddělení vězeňské služby.

Přeměna bývalého uprchlického tábora, v němž chybí oplocení i mříže na oknech, ve standardní věznici by podle odborníků stála asi sto milionů korun. Levněji rozsáhlé úpravy nelze provést prostory pro vězně nesplňují bezpečnostní a další kritéria.