Zjednodušeně lze říct, že celý hnojnický komplex by se skládal ze dvou částí. Z opraveného stávajícího hotelu Park a z přístavby, ve které by zahrnovala komunikační jádro, knihovnu a samotné komunitní centrum právě projekt přístavby se nyní připravuje a poslouží mimo jiné k získání dotace. To je podle starosty Hnojníku Miroslava Molina zásadní, investice je totiž značná. Na otázku, kdy by se mohlo začít stavět, pokud by vše šlo hladce, starosta odpověděl, že na to nelze odpovědět. Závisí to na více faktorech. „Volební období po nás končí v roce 2018, rádi bychom po sobě nechali čistý stůl, ale uvidíme, jak to dopadne," naznačil Miroslav Molin.

Pokud jde o opravu stávajícího hotelu Park, tam je časový rámec zřetelnější. Dotaci na výměnu kotle, oken a zateplení obvodového pláště obec už získala. Tento týden podle Molina skončilo výběrové řízení na stavitele. „Přihlásilo se nám sedm zájemců, jednotlivé nabídky se hodnotí, na konci února se sejde hodnotící komise a předpokládáme, že vybereme vhodného dodavatele. Byli bychom rádi, kdyby přestavba proběhla do konce léta," uvedl starosta s tím, že v přízemí hotelu bude nadále restaurace a kavárna, do patra by se v budoucnu měl přesunout obecní úřad.

Vizualizace komunitního centra. Stávající hotel Park je v pravé části komplexu. Zdroj: petit atelier

K tomu, zda má obec koupit tehdy soukromý hotel Park, se na konci roku 2013 Hnojničtí vyjádřovali v místním referendu. Lidé měli k dispozici informaci, že kupní cena je stanovena na šest milionů korun.

V referendu se vyjádřilo 538 obyvatel obce, tedy asi 43 procent oprávněných osob, a 421 z nich s koupí hotelu i s přilehlými pozemky souhlasilo. Místní referendum bylo platné a pro hnojnické zastupitele závazné.