Úzká silnice funguje od pondělí již jen jako jednosměrka, a to pro šoféry, kteří se potřebují dostat ze Sedlišť do Frýdku-Místku. „Zkušenost s provozem po dobu uzávěry ukázala, že obavy, které jsme měli, byly oprávněné. Vysoké procento řidičů, ať už těch, kteří jsou znalí zdejších poměrů, nebo těch, kteří používají navigaci, nerespektuje navrženou objízdnou trasu. Především na Bezručově vyhlídce již byla situace neúnosná," uvedl starosta Sedlišť Jaromír Krejčok s tím, že ve špičce zde za hodinu projíždělo osmdesát až 105 vozidel.

Silnice je přitom široká jen čtyři metry, takže obousměrný provoz přinášel problémy a kolizní situace. „Já jsem tam jel asi před týdnem na motorce a měl jsem problém vyhnout se autu. Je to úzké, při obousměrném provozu to tam bylo fakt šílené," řekl včera Deníku 26letý Martin Pohludka z Frýdku-Místku.

Obec podle starosty v minulém týdnu iniciovala řadu jednání. Jejich výsledkem je tedy rozhodnutí, že po dobu úplné uzavírky silnice ve Frýdeckém lese se od 28. července v lokalitě Černá zem jezdí pouze od Bezručovy vyhlídky k Hájku. V opačném směru se jezdí přes Lískovec a Řepiště a i zde je v části úseku jednosměrný provoz.

„Je to změna k lepšímu, ze všech špatných variant se vybrala ta lepší," shrnula včera motoristka ze Sedlišť, která jezdí do Frýdku-Místku denně právě přes Bezručovu vyhlídku. „Nedivím se místním, že jim vadil tak velký provoz a komplikace při míjení aut. Jednosměrný provoz je podle mě dobré řešení," konstatovala s tím, že v úterý ráno už nepotkala v protisměru ani jedno auto.

Starosta: Snad to zprovozní dřív

To, že se v Lískovci zvýšil provoz, zaznamenala třeba padesátnice Jiřina Řehová. „Ta frekvence aut je fakt strašná," shrnula. A také ona si myslí, že dosavadní obousměrný provoz v lokalitě Černá zem byl neúnosný. Deník včera oslovil rovněž lískovecké důchodce. Podle nich řada motoristů na neoficiální objížďce stále tápe. „Chudáci se musejí ptát," potvrdili. „Ale nás spíš zajímá to, že se tu dělá chodník už dvakrát překopli vodu."

Uzavírka silnice II/473 má trvat do 13. září. „Doufejme, že nový úsek silnice bude zprovozněn dříve a tím skončí i provizorium jednosměrného provozu na místních komunikacích," přeje si sedlišťský starosta Jaromír Krejčok.

„Já tam naštěstí nejezdím, ale zajížďka to určitě je. Na druhou stranu je dobře, že se to spravuje. Známí, kteří jezdí s náklaďáky a kamiony, říkají, že se tam pojede líp," řekla včera Deníku Marie Kuchárková, která žije na okraji Frýdku-Místku nedaleko Frýdeckého lesa.