Pozoruhodná budova vyrostla na pravém břehu řeky Ostravice a nejen v době svého vzniku vzbuzovala pozornost veřejnosti pro své originální řešení. Nechyběly tehdy ani hlasy těch, kteří ji považovali za nevhodnou z důvodu výstřednosti.

Konstrukce, která připomínala rogalo nebo motýla, se zdála až příliš originální, z „normy“ vybočovala silueta stavby i její celkové uspořádání. Časem se ale z víceúčelové sportovní haly stala dominanta Frýdku-Místku, jeden z jeho symbolů.

Pořádalo se zde například mistrovství světa hokejistů do 20 let, muzikály, koncerty a spousta jiných akcí. Stavbu dokončenou v roce 1985 navrhl v roce 1971 architekt Oskar Chmiel, jehož návrh byl vybrán v architektonické soutěži z většího množství konkrétních návrhů jako řešení nejvhodnější. Ve své první části vznikala hala v akci „Z“, pak již výstavba pokračovala dodavatelským způsobem.

„Na dostavbě se podílely četné frýdecko-místecké podniky, závody i organizace Národní fronty ve snaze v brigádách urychlit dokončovací práce tak, aby hala mohla být slavnostně předána svému účelu k 7. listopadu u příležitosti oslav VŘSR,“ píše se v kronice Frýdku-Místku za rok 1985.

V hale se 5. listopadu konal v 15 a 19.30 hodin galakoncert, na kterém účinkovali například Hana Zagorová, Jiří Korn, Petr Kotvald nebo Stanislav Hložek. „Koncert proběhl v pořádku, hudba byla hlučná, ale akustika špatná. Po koncertu byla hala uzavřena k dodělávkám,“ zmiňuje se městská kronika.

Další osud víceúčelové sportovní haly, která byla vidět i z Lysé hory, je dobře znám. Konala se v ní řada sportovních, kulturních i společenských akcí, v roce 2013 ale šla k zemi. Na jejím místě vyrostlo obchodní centrum.

Blesk, který zachytila webová kamera ČHMÚ na Lysé hoře dne 13. června.
Výlet na Lysou horu v bouřce? Hazard, varují odborníci