Práce zdravotního záchranáře není ani povoláním, jako spíše posláním, o kterém by se mělo hovořit. A proto se záchranáři z Frýdku-Místku zapojili do celokrajského Dne otevřených dveří. Na stanici v areálu nemocnice v ulici Elišky Krásnohorské otevřeli jindy nepřístupná místa veřejnosti, převážně dětem, kterých se za celý den objevilo kolem čtyř set.

Děti se měly jak bavit, protože pro ně bylo připraveno několik stanovišť, na kterých se setkaly s prací záchranářů osobně. „V úvodu jsme dětem řekli pár informací o záchranné zdravotnické službě, s čím jezdíme a jak fungujeme. Dále na děti čekalo stanoviště výjezdové techniky, kde byla možnost prohlédnout tři sanitní vozy a jeden vůz randez-vous. Na stanovišti kardiostimulární resuscitace jsme předvedli každou půl hodinu laickou a profesionální resuscitaci. Byly připraveny i stanoviště obvazové techniky a imobilizace, přičemž posledním místem, které děti mohly navštívit, bylo operační středisko,“ vyjádřil se k programu jeden z frýdecko-místeckých záchranářů.

Děti přitom neodešly s prázdnou, byly obdarovány tematickými dárky. Letos se tato akce konala prvně a schválně byla naplánována na den 15.5., což má spojitost se známým telefonním číslem záchranné zdravotnické služby.

Karel Dostál

Ilustrační foto.
Žáky mají k řemeslu přilákat i stipendia