Okres v číslechPočet obyvatel okresu Frýdek-Místek se k 31. prosinci 2014 vyšplhal na 212 987, oproti roku 2013 přibylo 450 lidí.
Největší zásluhu na tom mělo kladné migrační saldo lidí, kteří se přistěhovali, bylo o 427 více než těch, kteří okres opustili.

Zatímco všude jinde se čísla od roku 2011 neustále snižují, obyvatelstvo frýdecko-místec-kého okresu početně rok co rok roste. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s počátkem roku 2011 přibylo regionu na konci toho minulého více než šestnáct set obyvatel. Sotva poloviční Bruntálsko přišlo za stejné období o dva tisíce lidí, Karvinsko i Ostravsko shodně o více než devět tisíc.

„Je to podle mě i z toho důvodu, že se v posledních letech v okrese lépe dýchá. Je poznat, že některé podniky investovaly do ekologických projektů. Navíc je mi hodně sympatické, že konkrétně ve Frýdku-Místku lze využívat městskou hromadnou dopravu zdarma. Když jezdí méně aut, nevypouštějí do ovzduší tolik výfukových plynů," zapřemýšlela dvaasedmdesátiletá Věra Jajtnerová, která se do Frýdku-Místku přestěhovala před rokem z Karviné.

Už čtyřicet let bydlí ve Frýdku-Místku dvaašedesátiletá Libuše Servanská. „Předtím jsem bydlela v Ostravě, takže můžu porovnávat. Už bych se do ní nikdy nevrátila. Z Ostravy se v posledních letech hodně lidí odstěhovalo. Tady je to pro mě mnohem lepší. Jen by se mohlo zapracovat na tom, aby byli policisté častěji vidět v ulicích. Je důležité, aby se lidé cítili bezpečně, jinak by se logicky začali stěhovat do klidnějších regionů," uvažovala důchodkyně.

Největší města okresu, Frýdek-Místek a Třinec, přitom kopírují trend patrný i v jiných velkých městech v kraji. Porodnost klesá, lidé z nich mizí pryč. Klidné prostředí, čistý vzduch a dobrá dopravní dostupnost láká stále více zájemců do obcí v podhůří Beskyd.

V okolí Frýdku-Místku, Třince i Frýdlantu nad Ostravicí by lidé vesnici, která se vylidňuje, hledali marně. Hůře jsou na tom vzdálenější obce, dramatický úbytek obyvatel ale neřeší nikde.

Třeba čtyřiadvacetiletá Michaela Balcarová by se z Frýdecko-Místecka odstěhovala jen za předpokladu, že by šlo o výhodnou pracovní nabídku. „Je to samozřejmě i o penězích. Dokonce bych si dokázala představit, že by to bylo něco lukrativního v zahraničí. S jazykem bych problémy asi neměla," uzavřela mladá žena z Frýdku-Místku.