Padesát turistů, mezi kterými byly i malé děti, v neděli 8. června odpoledne uvízlo několik metrů nad zemí kvůli poruše na lanové dráze na Javorovém u Třince.

Do záchranné akce se zapojilo osm hasičských jednotek a Horská služba Beskydy. Výzva k pomoci se dostala na dispečink horských záchranářů kolem půl druhé po poledni.

„Vzhledem k vysokým teplotám, které panují i v horách, hrozila cestujícím dehydratace. Na lanovce spolu s dospělými uvízly i děti, nejmladší z nich bylo jen rok staré," uvedl k situaci na Javorovém náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica s tím, že evakuace probíhala pomocí lanové techniky. Přednost měly samozřejmě děti.

Zpětný chod

„Těsně před tím, než záchranáři evakuaci zahájili, se ovšem podařilo zpětným chodem lanovku provizorně rozjet. Všichni cestující tak po více než hodině na pražícím slunci byli staženi do prostoru nástupní stanice. Zároveň s tím jsme z vrcholu Javorového transportovali deset turistů. Ti byli u horní stanice lanovky bez tekutin a hrozilo, že kvůli dehydrataci nedokážou z hory dojít vlastními silami," popisoval Radim Pavlica, podle kterého není dobré podceňovat na horských túrách vybavení tekutinami.

Hrozila dehydratace

„V takových klimatických podmínkách, jaké panují v těchto dnech, pak hrozí, že z nedostatku vody budou turisté vysíleni. Tím zbytečně ohrozí nejen vlastní zdraví, ale i svých dětí," varoval Radim Pavlica.

"Hasiči bezprostředně po příjezdu zachránili 1 dospělou osobu a 1 dítě, poté se podařilo lanovku provizorně opravit a celkem 36 osobám, z tohoto počtu 8 dětem, pomohli opustit sedačky lanovky," popsal zásah mluvčí hasičů Petr Holub a dodal: "Jelikož bylo zřejmé, že několik osob opustilo lanovku svépomocí, bylo rozhodnuto, že hasiči provedou ještě průzkum pod celou trasou lanovky a na přilehlých turistických cestách, zda některý z pasažérů nepotřebuje pomoc. Rozděleni do několika skupin a zkontrolovali všechny osoby, které zde objevili. Naštěstí nikdo pomoc již nepotřeboval."

Příčinou byla porucha zařízení

Příčinou uvěznění padesáti turistů na lanové dráze byla technická závada. „Porucha na elektrickém zařízení měla za následek, že zhruba padesát lidí uvízlo na desítky minut na lanovce. Na místo vedle hasičů a záchranářů vyjely i hlídky policie. Pracovníkům lanovky se podařilo dráhu částečně zprovoznit, takže zpětným chodem nouzově dopravili všechny osoby zpět do výchozí stanice. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Přesto byla všem cestujícím nabídnuta lékařská péče. V současnosti probíhá šetření, zdali nedošlo ze strany provozovatele k zanedbání důležité povinnosti spojené s provozem a údržbou lanové dráhy," informoval frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.