Ve skupině E skončil na prvním místě Lískovec, jenže farma druholigového Frýdku-Místku nakonec možnost postupu do MSFL nevyužila. „Vedení klubu společně s akcionáři vymezilo pro nadcházející druholigovou sezonu stěžejní cíl, kterým je jednoznačně posílení výkonnosti a zlepšení reprezentace A týmu ve druhé lize, což sebou přináší složení kvalitnějšího, stabilnějšího a užšího kádru. V návaznosti na tuto strategii se rozhodlo o tom, že pro příští soutěžní ročník neakceptujeme možnost postupu do MSFL," sdělili redakci zástupci frýdecko-místeckého klubu.

Šance se ihned chopili v Opavě, takže jejich rezervní celek si přeci jen zahraje ve třetí lize. Kdo ale půjde do MSFL místo Mikulovic, které se z MSFL odhlásily? Jako lepší tým z obou moravských divizí dostaly nabídku k návratu do MSFL Rosice. Jenže ty odmítly z prostého důvodu. Peníze. „Od minulého pondělí jsme jednali se sponzory a městem. Rozhodnutí je racionální. Třetí ligu jsme si vyzkoušeli, víme, co obnáší. Stála by nás o tři sta tisíc víc," zdůvodnil rozhodnutí Slovanu jeho ředitel Petr Čejka.

O třetí ligu údajně není zájem ani u třetích týmů obou moravských divizí, přesněji řečeno SFK Vrchovina a FC TVD Slavičín. Vypadá to, že MSFL si nakonec po dvou letech zahrají fotbalisté SK Líšeň.

A jak to vypadá se soutěžemi od divize níže. V prohlášení Řídící komise pro Moravu se píše, že v souladu s SŘF článek 5 bod 8 písmeno d), když odmítly postup kluby na 2., 3. a 4. místě KP Olomouckého KFS, tak nejvýše umístěné družstvo klubu MSD z těch, které měly sestoupit, nesestupuje. V praxi to znamená, že celek MFK Karviná B se v divizi zachránil, sestoupil pouze Šumperk.

Z krajského přeboru postoupí Jiskra Rýmařov a sestup nemine po ročním působení v nejvyšší krajské soutěži Brušperk. Z I. A tříd je prozatím znám pouze postupující ze skupiny B a tím se letos stal celek Šenova. Sestupy z I. A tříd se budou letos týkat tří družstev – dva poslední a jeden na předposledním místě s nejhorším počtem bodů z obou skupin (v áčku jsou na spadnutí týmy Kozmic 20 bodů, Olympie Bruntál 20 a Ludgeřovic 18, v béčku se sestup týká už jen celků Bystřice 23 a ČSAD Havířov 20 – lepší vzájemný zápas mají Havířovští, ti by ale pro záchranu museli porazit doma Albrechtice a spoléhat se, že Bystřičtí neuhrají v domácím prostředí s Vratimovem ani bod. V případě, že Bystřice minimálně remizuje, sestoupí ze skupiny B pouze ČSAD Havířov).

Z I. B tříd postoupí vždy vítěz jednotlivých čtyř skupin, sestup nemine všechna poslední družstva a jedno nejhorší družstvo z předposledního místa. Ve skupině A bouchalo postupové šampaňské v Štěpánkovicích, naopak smutek ze sestupu zavládl v Jindřichově. Předposlední Zlatníky mají prozatím 26 bodů. Situace ve skupině B je zamotanější. O postup bojují Hrabová (52), Darkovičky (52) a Vřesina (50). Sestup se týká letos Klimkovic, předposlední Strahovice mají na svém kontě 22 bodů (nejméně ze všech předposledních týmů v I. B třídách). Ve skupině C si prvenství s předstihem zajistily Dobratice, o sestup budou o víkendu bojovat družstva Staříče (23) a Hrádku (23). Staříč dnes hostí na svém hřišti Lučinu, Hrádek rovněž v sobotu přivítá doma celek Fryčovic. Ze skupiny D postupuje Starý Jičín, o sestupujícím rozhodnou zápasy Tichá (24) – Suchdol (25) a Hukvaldy (24) – Kozlovice (35).

Každopádně víkendové poslední kolo bude jistě ještě hodně zajímavé.

Sestupující a postupující
Gambrinus liga – sestup: SK Sigma Olomouc, 1. SC Znojmo
FNL – postup: České Budějovice, Hradec Králové, sestup: Loko Vltavín, Bohemians Praha
ČFL – postup: FK Kolín, sestup: Kunice, Karlovy Vary, Horní Měcholupy, Strakonice
MSFL – postup: SFC Opava, sestup: Žďár n. S., odhlášeni: Mikulovice (nahradí je Líšeň)
Divize, sk. D – postup: Vyškov, sestup: Bystrc-Kníničky, Bohunice
Divize, sk. E – postup: SFC Opava B, sestup: Šumperk
KP – postup: Rýmařov, sestup: Brušperk