Do konce srpna doplní současné mříže v oknech i plot, který ohraničuje vycházkový dvorek před ubytovací budovou. Venku vzniká taky prostor pro přísnější režim určený pro uprchlíky, kteří porušili pravidla chování. Počítá se i s kamerovým systémem.

Kromě zabezpečení se zvyšuje také počet běženců, kteří mají v areálu dočasný domov. První desítky uprchlíků ze zařízení v Bělé-Jezové a Zastávce u Brna dorazily do Vyšních Lhot před čtrnácti dny. Za první víkend se pak kapacita, která čítá 220 uprchlíků, naplnila ze čtyřiceti procent. Další klienti přibývají postupně, plno ještě v zařízení, ve kterém přebývají zadržení nelegální uprchlíci, zatím není.

O táboře a bezpečnosti v jeho okolí debatoval minulý týden s ministrem vnitra senátor Petr Gawlas. „Ministr mne informoval, že Vyšním Lhotám bude formou pozměňovacího návrhu ve druhém čtení zákona o azylu přiznán takzvaný azylový příspěvek," uvedl Petr Gawlas. Obec by tak podobně jako v době, kdy už tábor sloužil uprchlíkům, mohla získat peníze za každého běžence. Konkrétně osm korun na ubytovanou osobu a den, což v případě naplněné kapacity zařízení dělá přes 50 tisíc korun měsíčně do obecního rozpočtu. „Tento finanční příspěvek bude obci alespoň částečně kompenzovat zvýšenou míru bezpečnostního rizika," poznamenal senátor.

Čekání na správní vyhoštění, předání v rámci dublinského nařízení nebo předání do jiné země v rámci readmise si běženci můžou krátit volnočasovými aktivitami, můžou i sportovat. Stravu, kterou zatím přiváží smluvní firma, mají zajištěnou třikrát denně. Spuštění plného provozu zařízení včetně kuchyně je naplánováno až na 1. září.