„Dobří řemeslníci nám stále v kraji chybí a jejich nedostatek se zvyšuje. O studium určitých oborů, které žádá trh práce, není ze strany žáků základních škol ani jejich rodičů zájem. Tento jejich přístup se právě snažíme napravit," řekl Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana pro oblast školství.

Kraj plánuje výstavbu dvou nových budov školních dílen v ulicích Lískovecká a Na Hrázi. Aktuálně se odborný výcvik ve škole vyučuje v nevyhovujících prostorách ve Frýdlantu nad Ostravicí a v areálu v Křižíkově ulici ve Frýdku-Místku. Předpokládané náklady na vybudování dílen pro strojírenské obory v Lískovecké ulicí činí zhruba 126 milionů korun a dílen pro automobilní a zemědělsko-technické obory v ulici Na Hrázi zhruba 81 milionů korun. Kraj nyní hledá peněžní zdroje na projekt.

V dílnách budou také odborné učebny, částečně nové moderní vybavení, laboratoře měření a moderní sociální zázemí. Součástí dílen v Lískovecké ulici bude svářečská škola, kterou budou využívat žáci strojírenských, automobilních i zemědělských oborů. Střední odborná škola v současnosti vyučuje 660 žáků.