V minulých letech nebyla tato lesní cesta osazena žádnou dopravní značkou, a tak podle lesníků vznikl mylný dojem, že jde o místní komunikaci, která je přístupná všem. „Avizované umístění zákazové značky s dodatkovou tabulkou nelze vnímat jako svévolné omezení vjezdu, ale jako upozornění řidičům, že příjezd na Prašivou je omezen zákony," konstatoval ve vyjádření Tomáš Peka z Lesní správy Frýdek-Místek.

Pro potřeby farnosti a návštěvníků mší, obsluhy turistické chaty a pro lidi, kteří žijí v lokalitě pod Prašivou, budou vydávány bezplatné povolenky vjezdu motorových vozidel. Pro místní obyvatele se tak v podstatě nic nezmění.

Turisti, chataři, paraglidisti, …

Podle starostky Vyšních Lhot Dany Novákové našli zástupci Lesů České republiky spolu s pracovníky Správy CHKO Beskydy citlivější přístup k vlastníkům nemovitostí využívajících cestu i k návštěvníkům mší v kostele na Prašivé. „Spolu s nimi budeme doufat, že tato informace i veřejná diskuze, která už k tomuto tématu běží, ovlivní přístup motorizovaných turistů, kteří začnou více využívat parkoviště u areálu Kamenité a u mostu přes řeku do Raškovic tak, aby pod vrcholem Prašivé na místních komunikacích a soukromých pozemcích nedocházelo k hromadnému odstavování vozidel bránících průjezdu ostatním, protože bohužel není v možnostech obce rozšířit v této oblasti počet parkovacích míst, přestože jsme se o to dlouhodobě snažili," uvedla starostka.

Podle lesníků byla cílem náprava současného stavu, kdy klidný výstup na Prašivou bez projíždějících aut je o víkendech takřka nemožný. „Máme zájem na tom, aby výlet na Prašivou s dětmi, kočárkem či na kole byl pokud možno odpočinkovou procházkou," podotkl Tomáš Peka.

Většina lidí zákaz vjezdu schvaluje

V anketě na webu Frýdecko-Místeckého a třineckého deníku nedávno čtenáři hlasovali, jestli je správné zakázat vjezd aut na Prašivou. Zhruba dvě třetiny hlasujících byly pro zákaz. „Konečně budu moct jít na Prašivou i po cestě a ne pořád přes Kotař. To věčné vyhýbání se autům nebylo na moje nervy a ten vzduch za těmi auty taky nic moc, to si pak člověk řekne, že mohl zůstat ve městě," napsala jedna ze čtenářek Deníku. „Na hory se má chodit pěšky," přidávali se další.