Už jen do středy 13. března si v době od 8 do 16 hodin mohou lidé přijít prohlédnout například IX. a X. díl kroniky, zachycující dění ve Frýdku- -Místku od roku 1999, nebo poslechnout poutavé vyprávění kronikářky.

„V kronice jsou zachyceny důležité celospolečenské události a vlastní dění ve městě v různých oblastech života. Každý rok je uzavřen pohledem na počasí a kalendáriem, které přibližuje to, co se stalo v jednotlivých dnech. Kronika slouží studijním a badatelským účelům i jako zdroj poučení budoucím generacím," uvedla kronikářka Anna Nováková.

Pro zájemce z řad žáků a studentů je připraven také malý vědomostní test, který je vypracován s ohledem na jejich věk.

Diskutovali nad znakem města

„Děti z mateřské školy vědí, v jakém městě bydlí, většina zná název řeky Ostravice a také jsou schopné vyjmenovat pár historických budov ve městě. Znají zámek, kostel, vedle kterého třeba bydlí. Jednoho z chlapců zaujal městský znak ve velké zasedací síni a pak jsme diskutovali o jeho podobě. Starší žáci už vědí, kolik má naše město obyvatel, jak se jmenuje pan primátor, nebo vyjmenují i okrajové části našeho města," napověděla kronikářka. Jak sama přiznala, nejednou ji otázky dětí samotnou překvapily.

„Rád bych si přišel kroniky i prohlédnout, ale přiznávám, že se mi nechce nikam chodit. I když historie rozhodně zajímavá je. Jednou za rok absolvuji výstavu na zámku, kde jsou zároveň vystaveny také dobové fotografie a pohlednice," prozradil čtyřicetiletý Petr Vepřek.

Do kronik přijde nahlédnout málokdo

Nevalný zájem potvrdila i kronikářka.

„Zájem veřejnosti je sporadický. Občas přijde pár rodičů s dítětem, někdy mi u této příležitosti chtějí například sdělit své vzpomínky starší lidé, třeba na život ve starém Frýdku. Zatím o kroniku projevily zájem třídní kolektivy, přišla i třída předškoláků z mateřské školy. Pokud někdo, třeba student, hledá informace, o nichž si myslí, že by mohly být v kronice, nebo bych jej mohla nasměrovat tam, kde by je mohl najít, obrací se na mě kdykoliv v průběhu roku," popsala Anna Nováková.

Lidé mají tentokrát také možnost nahlédnout do kronik obcí Lysůvky a Zelinkovice. 

Ani letošní Týden s kronikou není ochuzen o filmový dokument. Tentokrát pochází z dílny Klubu vojenské historie, který přibližuje dění 14. března 1939.

„Už brzy pietní akt připomene události, kdy do Místku k bývalým Czajankovým kasárnám zamířila část německých motorizovaných jednotek a kde se posádka III. praporu 8. pěšího pluku jako jediná postavila na ozbrojený odpor. Je dobře, že tehdejší kronikář popsal tento historický fakt a i jeho zásluhou se dovídáme o významné události našich dějin," uzavřela kronikářka, kterou mají zájemci možnost zastihnout v zasedací síni frýdeckého magistrátu.