Tímto aktem byla ve středu 24. září slavnostně zakončena rekonstrukce třinecké knihovny a budova byla předána do užívání knihovníkům. Ti tak mohou stěhovat knížky ze svého dočasného sídla na Beskydské ulici zpět na Lidickou ulici.

„Už jsme se nové knihovny nemohli dočkat. Nová knihovna nebude jen o regálech s knihami, ale obohatí celkově kulturně společenské dění ve městě. Rozvoj města neznamená jen opravovat chodníky a cesty, ale je třeba pamatovat i na kulturní vyžití lidí. Navíc je tento objekt i z pohledu architektonického velmi povedený, čímž pozvedne tvář města," podotkla Věra Palkovská.

Komunitní centrum

Z nevyhovujících a stísněných prostor na Lidické ulici vzniklo přestavbou kvalitní zázemí pro vzdělávání, kulturu i relaxaci. „Díky větším kapacitám a novým učebním prostorám může knihovna připravit širší nabídku zájmově vzdělávacích kurzů, přednášek, besed a workshopů pro všechny generace. Knihovna má záměr působit na Třinecku jako komunitní centrum. Najde tu místo i klub pro rodiny s dětmi MRKni – Máme rádi knížky nebo senior klub DUHA. Kromě vzdělávání se knihovna zaměří také na pořádání kulturních akcí jako jsou už známé literární večery nebo Listování," vyjmenovala ředitelka knihovny Martina Wolna.

Samotná knihovna nabídne lepší a nové služby jako například samoobslužné půjčování a vracení, snadnou orientaci v knihách i v samotné budově. Knihovna bude návštěvníkům poskytovat wi-fi, notebooky, tablety i čtečky. Především knihovníci pak uvítají nový zabezpečovací systém proti krádežím knih.

MIC i ICM

Nově vznikl výstavní prostor pro Galerii města Třince, který je propojený s knihovnou umění a hudby a bude v něm i místo pro poslech hudby a relaxaci. V žádné moderní knihovně dnes nechybí multimediální sál na pořádání přednášek, seminářů a kulturních akcí. Nejinak tomu je i u třinecké knihovny. Pod novou střechu přesídlí z budovy kina Kosmos také Městské informační centrum. Zcela novou službou knihovny bude ICM – Informační centrum pro mládež, které bude bezplatně poskytovat informace užitečné mladým lidem.

Úpravami prošel také exteriér. V nejbližším okolí přibyly lavičky, zeleň i dětské hřiště. „Na nejmladší generaci potenciálních čtenářů myslíme na každém kroku. Nejen na dětském oddělení, ale místečka pro hraní a rozvíjení fantazie jsou například i v oddělení pro dospělé, dětský koutek nebude chybět ani v knihovnické kavárně," dodala ředitelka Martina Wolna.

Rekonstrukce městské knihovny odstartovala v polovině září loňského roku. Náklady na modernizaci se pohybují ve výši 65 milionů korun, přičemž větší část byla financována z dotace.