„Jistěže je to důležité," uvedla v sobotu dopoledne. K volbám ji přivezl vnuk, do budovy školy ženu doprovázela její devatenáctiletá vnučka Stefania. Ta naznačila, že svého favorita si vybrala s předstihem. „Ale bude to těsné, je to padesát na padesát," prohlásila.

V Mostech u Jablunkova vybíralo prezidenta 50,61 procenta voličů, z 1611 hlasů patřilo 1006 Miloši Zemanovi. V mostecké sokolovně bylo občas veselo. Dvaapadesátiletý Vladislav, který byl pětistým voličem v okrsku číslo tři, bezradně mával před komisí volebními lístky a pravil: „Koho?" V sále zazněla pohotová odpověď, že má volit „toho nejlepšího, co to s námi dobře myslí". Muž odvolil, ale při odchodu zapochyboval, zda svým jedním hlasem někomu pomohl. „Možná jsi pomohl tvým vnukům," chlácholila ho jedna z žen.

Volební komise v sobotu požádala o pomoc Horskou službu – do odlehlé a těžko přístupné lokality Studeničné se jelo s přenosnou volební schránkou na sněžném skútru. Volit chtěli i obyvatelé dvou rodinných domků v lokalitě Studeničné, kde však ležela vysoká sněhová pokrývka.

V Mostech u Jablunkova přijeli za voliči i na sněžném skútru. Na snímku zapisovatelka volební komise Petra Kluzová, kterou s přenosnou volební schránkou na místo ochotně svezl horský záchranář
Foto: Na snímku zapisovatelka volební komise Petra Kluzová, kterou s přenosnou volební schránkou na místo ochotně svezl horský záchranář. 

První volič v Hrčavě spěchal na autobus

Druhé kolo volby prezidenta republiky. HrčavaNejvýchodnější obec České republiky zažila poklidné prezidentské volby. V Hrčavě leží půl metru sněhu a v sobotu ráno zde naměřili patnáctistupňový mráz, ale nad tím se nikdo nepozastavoval.

„Je tady spíš rodinná atmosféra," řekl šéf tamní volební komise Dalibor Sikora. Sám je z Jablunkova, a tak volby považoval za dobrou příležitost poznat blíže místní poměry a obyvatele.

„Hodně lidí tu říkalo, že budou volit menší zlo. A někteří se divili, proč tady visí Václav Klaus. Říkali, že když jsou volby, že už by měl být sundaný," prohlásila místopředsedkyně volební komise Taťána Lasotová. Ta je pro změnu ze sousedních Mostů.

„Oni ti lidi tady vůbec nejsou ufňukaní. Co přijde, to berou tak, jak to je. Zaslouží si obrovskou úctu a respekt," zdůraznila Taťána Lasotová, která na hrčavském obecním úřadu pracuje, když s kolegy v sobotu před polednem čekala na poslední voliče.

Tou dobou už ale bylo jasné, že i ve druhém kole zaznamenají více než padesátiprocentní účast.

„Sobota je o něco slabší, když máme chvilku, bavíme se různě vykládáme si politické vtipy, posloucháme dechovku. Zrovna teď ale vypadává internet," konstatovala. Malá fronta se podle ní utvořila jen v pátek se začátkem druhého kola.

„Mimo jiné přišel i pan Josef, který se poctivě účastní všech voleb. Vždycky volí jako první. Tentokrát pustil před sebe pana kaplana s voličským průkazem, protože tomu jel ve 14.05 autobus," líčila Taťána Lasotová. Naznačila, že pátek utekl rychle, ale večer už zapracovala únava.

„Tady jsme zvyklí chodit brzo spát. Za minutu deset jsme ještě slyšeli, že někdo přichází. Čekali jsme ještě nějaké voliče, ale to přišla na kontrolu policie," smála se členka volební komise.

V sobotu kolem poledne se čekání na další voliče protáhlo na více než hodinu, pak ale přišel Miroslav Benko. K prezidentským volbám řekl dvě věty: „Věděl jsem, že půjdu," pravil třiašedesátiletý muž a na otázku, zda mezi kandidáty váhal, ve dveřích reagoval: „Od začátku jsem byl rozhodnutý."

Ke druhému kolu přišlo v Hrčavě 114 lidí, volební účast se tak přehoupla přes 55 procent. Miloš Zeman dostal 86 hlasů, Karel Schwarzenberg pak 28.