Jenže teď jsme rozděleni. Situace je mnohem horší než na jaře. Skutečně hrozí, že zdravotnictví vyčerpá své možnosti. Skutečně hrozí, že lidé nedostanou patřičnou péči a někteří umřou bez pomoci. Ke všemu v pátek premiér Babiš hodil chyby své vlády na občany. Přehrada není už jen mezi „rouškaři“ a „antirouškaři“, ale i mezi „hodnou vládou“ a „zlým lidem“.

Co Andrej Babiš občanům řekl a neřekl

Jenže virus vážně můžeme porazit jen společně. Je to jako strategická bojovka na počítači. Virus má pravidla, podle kterých se musí chovat. Namůže je překročit. Neskáče na dálku, nečíhá v křoví. Přeskakuje s člověka na člověka jen tehdy, když jsou blízko u sebe a nejsou chráněni. Stačí, aby protivníci viru, lidé, byli dost protřelí a ostražití. Nemůže na ně. Jenže využije každou sebemenší chybu.

Pokud mu lidé sami nahrávají, vyhraje zcela jistě. Lidi to bude stát spoustu životů. Zde podobnost s počítačovou hrou končí: Tady na zemi nikdo žádný druhý natož třetí nemáme.

Ti, kdo se nechtějí smířit s omezením osobních svobod, a je jich dost, asi třetina, ohrožují druhé. Sami to tak necítí a budou do nekonečna argumentovat, že pravda je na jejich straně. Zkušenosti ze zemí vyspělejších než je Česko, ani fakta je nepřesvědčí.

Vláda se teď musí zmátořit a vynutit dodržování pravidel. Na jaře to takřka nebylo nutné. Lidé to chtěli společně zvládnout sami od sebe. Jenže tuhle důvěru vládní politici neuváženými a protichůdnými rozhodnutími promrhali.

Teď musí kabinet v zájmu země své chyby napravit. Musí, je to jeho povinnost. Musí dávat i drastické pokuty těm, kdo nedodržují pravidla. Musí s lidmi hovořit klidně, jasně a jednomyslně, ne pořád mudrovat co by, kdyby.

Vlády virus nezpomalí, musí to udělat lidé

Musí představit jasný plán pro nejhorší případ.

Musí posílit zdravotnictví, povolat armádu a požádat o pomoc sousední země, které teď mají volné kapacity intenzivní péče. Platí to zejména o Německu.
Vládní politici a jejich štáby se teď nesmějí věnovat se ničemu jinému, než tomu, aby odvrátili zkázu. Vláda teď musí sloužit lidem, ne na ně svádět své chyby.