Měli jsme před čtvrtkem doma dlouhou a chvílemi i hodně hlasitou hádku. Šlo v ní o to, zda má přednost oslava desátého výročí naší svatby ze 17. 11. 2012, nebo připomínka 17. listopadu 1989 v podobě Pochodu za demokracii z Albertova na Národní třídu.

Moje žena Lída tvrdila, že Pochod za demokracii, protože ten je jen jeden. Zatímco my můžeme naše desáté výročí oslavit klidně o několik dní později. Já, který jsem si dal na přípravě oslav záležet, jsem tvrdil, že naopak naše desáté výročí svatby je jen jedno, a pochod z Albertova bude i příští rok. Na to Lída odvětila, že svoboda a demokracie je teď v ohrožení, a proto musí jít na pochod. Opáčil jsem, že už bylo hůř a že svoboda a demokracie jsou v ohrožení pořád. Ale teď je v ohrožení i naše manželství. Hádka se přehoupla přes půlnoc. Lída si šla umýt vlasy a já spát.

Luboš Palata
KOMENTÁŘ: Rakety, které trefily Polsko, přiblížily konec války. Nebo konec světa

Ráno jsem si trochu vychladlý udělal kafe a přemýšlel. Ano, bylo už hůř. Donald Trump, který odmítl uznat výsledek amerických prezidentských voleb, už není prezidentem USA. V Česku vládu oligarchy Andreje Babiše s jeho obludným střetem zájmů vystřídal kabinet demokratických prozápadních stran.V čele Francie se udržel demokrat Emmanuel Macron. A ve válce proti agresi autoritářského ruského režimu vítězí i s naší pomocí prozápadní a demokratická Ukrajina.

Jenže Babiš i Trump ohlásili kandidatury na prezidentskou funkci, Putin ještě zdaleka neprohrál. Největší země světa Čína se od liberální diktatury vrací k jejím tvrdě komunistickým základům, a to včetně pozice doživotního vůdce.17. listopadu jdou do ulic českých měst nejen demokraté, ale i početná fašizující se sedlina, která neomaleně vykřikuje hesla o proruském puči. Pochod ze demokracii proto u nás doma zvítězil nad oslavou desátého výročím naší svatby. O svobodu je třeba pečovat a usilovat stále. Jinak o ni lze přijít. Lída měla pravdu.