Ačkoliv předseda vlády a ODS Petr Fiala odmítá pohled svého předchůdce Andreje Babiše, že komunální volby budou referendem o vládě, nebrání se mu. Podle jeho slov to totiž lze také obrátit a brát je jako plebiscit o minulém Babišově kabinetu. Zítra budeme moudřejší.

Premiér se ve třetí debatě Deníku vyjádřil i k prezidentskému klání. Stále si myslí, že šéf hnutí ANO bude usilovat o Pražský hrad. Potvrdil, že záměrem Spolu je mít hlavu státu, která bude důstojně reprezentovat Českou republiku, respektovat a hájit ústavu i jejího ducha. „Nechceme udělat tu chybu, že bychom za každou cenu tlačili dopředu třeba kandidáta za ODS, a tím nakonec ohrozili náš cíl,“ uvedl.

Český premiér Petr Fiala.
Může to být Pavel, Nerudová i Fischer. Fiala se vyjádřil ke kandidátům na Hrad

A připustil, že by mohli podpořit jednoho z trojlístku již známých jmen, tedy Petra Pavla, Danuši Nerudovou nebo Pavla Fischera. Z nich má k ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejblíže šéf senátního zahraničního výboru Fischer, jehož tyto strany (a také STAN) podpořily ve volbách do horní komory.

Fischer už zkušenost z dobývání Hradčan má. Před čtyřmi lety skončil na třetím místě s 10,2 procenta hlasů. Pavel a Nerudová jsou k partajnímu fandění zdrženliví a primárně se obracejí přímo k občanům. Avšak i mezi nimi je stále dost těch, kteří preferují Spolu. To nemohou hradní aspiranti ve své strategii pominout.

Hnutí ANO nepochybně kandidáta postaví,a ať už to bude přímo jeho šéf, nebo někdo z vedení, pro všechny ostatní se stane vítaným terčem. Logicky se proto i v prezidentském souboji bude lámat chléb na linii antibabišismu a babišismu. Platí ovšem, že pouze v tomto směru vyhraněný postoj ke kvalitnímu výkonu jakékoliv včetně prezidentské, funkce stačit nebude. To už ví i Petr Fiala.