Desetitisíce lidí dojíždějí do Prahy za prací. Pražané cestují po celé zemi. V karanténě nejsou mnozí, kteří by měli být. Nelze jim vyčítat, když nechtě někoho nakazí. Virus nezná hranice okresů.

Velký malý Čech a velké dějiny

Adam Vojtěch neměl ustoupit tlaku premiéra. Kdyby roušky ve vnitřních prostorách nosila republika už od prvního září, byly by počty nakažených nepochybně menší. Nyní je otázkou, zda lze masové šíření nemoci vůbec zastavit.

Zatím se zdá, že chytrá karanténa byl hlavně pěkný marketinkový slogan. Místo ní pořád převažuje úřední práce: hygienici hledají kontakty nakažených. Testů se stále zdaleka neprovádí tolik, kolik by mělo.

Stát díky disciplíně lidí zvládl první útok koronaviru dobře. Teď tápe. Jediným štěstím je, že nemoc covid-19 má teď u drtivé většiny lidí mírný průběh. Jenže nikdo neví, zda virus opět nezesílí.

Klukovská provokace, klukovská pomsta

Povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách by měla být urychleně zavedena pro celou zemi. Noční podniky by měly zavírat v jedenáct. Na čase je uvažovat i o přísnějších pravidlech pro veřejná shromáždění.