Nemůžeš vyhrát deset nula, řekl kdysi Vladimiru Putinovi tehdejší český premiér Mirek Topolánek, když s ním vyjednával o ukončení tehdejší rusko-ukrajinské krize. „Nabízím ti 7:3 nebo 6:4,“ nabídl Topolánek Putinovi, jak by mohla skončit válka s Ukrajinou. V té době jen „plynová“. Před čtvrtečním jednáním ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska, které má proběhnout v Turecku, se začíná rýsovat podobné řešení konce současné ruské agrese na Ukrajině.

Poté, co konečně ústy ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusové konečně řekli, co vlastně chtějí, odpověděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že ano, o tom se lze bavit. Součástí ruských požadavků je uznání Krymu za ruské území a Doněcka a Luhanska za samostatné státy. A pak také to, že Ukrajina změní ústavu a dá do ní závazek nevstoupit do žádných „paktů“.

Zelenskyj na to reagoval rozhovorem pro televizi ABC, kde prohlásil, že i on pochopil, že vstup Ukrajiny do NATO nedává smysl. Protože Aliance Ukrajinu prostě nechce. A že o tom, jak vyřešit Luhansk, Doněck a Krym, se lze bavit.

Prezidentova strana Sluha národa připravila návrh zákona, který mění ústavní závazek usilovat o vstup do NATO za bezpečnostní garance pro Ukrajinu dané USA, Tureckem a Ruskem.

Kateřina Perknerová
Prezidenta vybrala válka

Samozřejmě, je toho ještě opravdu mnoho k dojednání, Rusko si ale změny ukrajinského postoje všimlo a informace o slovech Zelenského je hlavní zprávou agentury TASS. Je tedy možné, že ledy se skutečně pohnuly. Teď jde o to, zda Putin přistoupí na Zelenského nabídku: „Jsem ochoten vyjednávat, ne kapitulovat.“

Rýsující se dohoda není vítězstvím ani pro jednu stranu a ví Bůh, kdo je vítězství ve válce na Ukrajině blíže.

Pokud se Ukrajina s Rusy dohodne, měli bychom ji dál podporovat. A nezazlívat jí, že nevyhrála. To bychom totiž museli bojovat s Ukrajinou, a ne jen držet palce.