Koalice touží zavést korespondenční hlasování. Chtěla by to stihnout do prezidentských voleb. Opozice je tvrdě proti, Tomio Okamura dokonce hodlá za řečnickým pultíkem hrdinně padnout. Z politického hlediska je to průhledné. Čeští občané žijící v cizině jsou většinově pravicoví. Jejich hlasy by tedy pomohly kandidátovi, který bude blízký vládní většině. A mohou se stát rozhodujícím prvkem v tradičně vyrovnané bitvě.

Položme však podstatnější otázku: Je hlasování dopisem správné? Jednoznačně by ulehčilo život zahraničním voličům. Ti jsou teď znevýhodněni tím, že pokud chtějí využít svého práva, musí se plahočit na zastupitelské úřady. Pro mluví i to, že občané velké většiny zemí Evropské unie mohou poslat hlas poštou.

Kateřina Perknerová
Babišova nekampaň

Opozice však tvrdí, že korespondenční volba může být zfalšovaná a nemusí být svobodná. V demokratické zemi je to nepravděpodobné, ale možné. Každý vzpomíná na virvál, který ztropil Donald Trump po posledních amerických volbách. Něco podobného by se v Česku mohlo klidně opakovat. To, že by byly korespondenční hlasy ze zahraničí zpochybněny, je jisté.

Je tu však ještě jedna věc: Zásahy do volebních pořádků by se měly dít většinovou shodou a ne bitvou ve sněmovně.