Hromady brambor před polorozpadlou budovou, kaluže použitého přepáleného oleje mísícího se se slupkami z brambor, škrobem a dalšími ingrediencemi, smaltované vany plné vody a brambor, špína a zápach. Tak nějak to vypadalo ještě před týdnem ve výrobně smažených brambůrků na Žižkově ulici v Ostravě-Hrušově.

Smažili brambůrky načerno

Muž středního věku zde provozoval tuto nelegální činnost několik měsíců. Právě před týdnem však spadla na podnikatele klec. Kolem půlnoci z 16. na 17. října sem vtrhli policisté a zaměstnanci živnostenského úřadu, kteří jeho počínání několik týdnů monitorovali. „Zjistili jsme, že provozovna nebyla označena a neměla živnostenské oprávnění.

Smažené brambůrky se zde vyráběly ve velkém načerno. Byla zde zaměstnána také jedna osoba, která je evidována na úřadu práce,“ popsal velitel spádové oblasti Městské policie ve Slezské Ostravě Aleš Neuwirth s tím, že na tuto nelegální výrobnu narazili městští strážníci při jedné ze svých pochůzek. Podivného podnikání si všimli i mnozí občané, kteří bydlí v okolí.

„Chodila jsem kolem na autobus a zarazilo mě, že se z té barabizny line zápach přepáleného tuku. Všude kolem se válely odpadky, navíc se v té barabizně scházeli různí podivní chlápci. Měla jsem z nich strach, takže jsem pak chodila na zastávku různými oklikami,“ popsala obyvatelka Hrušova, jež si nepřála z pochopitelných důvodů zveřejnit své jméno. Případem se nyní zabývá Živnostenský úřad v Ostravě, věc šetří také státní policie a hygienici. Podnikateli hrozí až milionová pokuta a další sankce.

Přepálený tuk ničí játra a ledviny

Pokud jde o nebezpečné bakterie, například o velmi obávanou listerii, ta by se podle hygieniků v brambůrkách objevit neměla. Brambůrky se totiž smaží při vysokých teplotách, takže bakterie nepřežijí. „Větší nebezpečí pro konzumenty hrozí z přepáleného tuku, v němž se mohou vytvářet různé karcinogenní látky. Nejčastěji to bývají takzvaná polyaromata, která mohou poškodit játra a ledviny,“ řekla vedoucí odboru hygieny Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Pavla Svrčinová.

Prozradila, že v poslední době se také zjistilo, že v těchto výrobcích je poměrně vysoký výskyt takzvaného akrylamidu. „Ten je také karcinogenní a v současné době probíhá celoevropský monitoring těchto látek ve výrobcích, jako jsou hranolky, chipsy, langoše, bramboráky a podobně,“ dodala Svrčinová.