Cyklotrasa Přibyslav - SázavaZdroj: DeníkCyklostezka je vhodná pro cykloturisty, in-line bruslaře, vozíčkáře, pěší turisty a v zimě slouží běžkařům. Na stezce jsou zřízena dvě větší odpočinková místa s lavičkami, se stolky a s jednoduchým zastřešením, také se stojany na kolo. Po cestě si můžeme na informačních tabulích přečíst podrobnosti po cyklostezce, okolních obcích a historii železniční trati.

Nová cyklostezka má šířku tři metry a je, až na atmosféru dokreslující dřevěné lávky, celá asfaltová. Vede po rovině, proto je přijatelná i pro malé začínající cyklisty.

Z nedávné ankety Deníku vyplývá, že klasickou mapu při výletech nepoužívá téměř 55 % Čechů a raději vyrazí podle navigace v mobilním telefonu.
Hodí se na výlet do města i do přírody. Naučte se pracovat s mapou a kompasem

Z cyklostezky je možné odbočit na hrad Ronov nad Sázavou, ze kterého se dnes dochovaly už jen trosky. Postaven byl na začátku 14. století Smilem z Ronova, potomkem rodu Ronovců ze severních Čech. První zmínka o hradu je z roku 1329, v 16. století byl hrad opuštěn. Nachází se zhruba kilometr od Ronova nad Sázavou a 3 kilometry východně od Přibyslavi.

Průběh trasy:
Přibyslav - Ronov nad Sázavou - koupaliště Sázava – Brdíčkův mlýn – Žďár nad Sázavou

V okrese Žďár nad Sázavou pak mohou turisté navštívit koupaliště Sázava. Jde o přírodní koupaliště s písečnou pláží a skluzavkou. K dispozici je nejen občerstvení, ale také možnost ubytování v mobilních domcích, ping-pong, hřiště na nohejbal a volejbal.

Za zastávku stojí i Šlakhamr, jinak zvaný také Brdíčkův mlýn. Tady si mohou zájemci prohlédnout expozici středověkého železářství, která je umístěná ve zrekonstruované původní budově hamru ze začátku 15. století. Jsou zde funkční vodní kola i buchar. Po posledních majitelích, rodině Brdíčků, dnes objekt spravuje Technické muzeum v Brně.

Ústecký filmař, fotograf, cestovatel a také stále už od roku 2011 úřadující světový rekordman v motorovém paraglidingu Miroslav Oros zvládl v uplynulém týdnu další zajímavou výzvu. Na koloběžce přejel po 50. rovnoběžce celou Českou republiku od západu na
Miroslav Oros přejel republiku na koloběžce: Skvěle jsem si vyčistil hlavu

Z mlýna je to do Žďáru nad Sázavou už jen pět kilometrů. Jedním z nejzajímavějších míst v tomto městě je pak poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je od roku 1994 zapsaný na seznamu UNESCO. Kostel byl postaven ve slohu barokní gotiky. Smyslem stavby bylo především oslavit Jana Nepomuckého, jako mocného patrona a světce. Do nedávné doby byla stavba obklopena vysokým borovým lesem, který však byl odstraněn, aby bylo na kostel, tak jako původně, vidět i z velké dálky. Jedná se o nejoriginálnější dílo českého architekta s italskými předky Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

GPS souřadnice

Přibyslav 49.5694853N, 15.7490725E

Ronov nad Sázavou 49.5703392N, 15.7713108E

Koupaliště Sázava 49.5548453N, 15.8762072E

Brdíčkův mlýn 49.5661408N, 15.8785378E

Žďár nad Sázavou 49.5802067N, 15.9419319E