„Zdař Bůh! Kladívka na naučné stezce sice ještě směřují dolů jako u zlikvidovaného dolu, ale u otevřených štol jsou znovu vzhůru,“ říká Jakub v lokalitě zvané Nový Svět. Nad městem, kde žije i pracuje (jako technik v továrně na průmyslové a hydraulické hadice), je při otevření Flascharova dolu fundovaným průvodcem.

V Bělském lese došlo dne 9.7.2020 k vraždě ženy, 10. července 2020 v Ostravě.
V Bělském lese nevraždil maniak, muž z Ostravy zabil známou zřejmě v hádce

„Trvalo nám to pět let,“ komentuje úsilí o zprovoznění důlních děl opouštěných těžařem z Rakouska s vyhlášením Československa. Od té doby se v nitru Veselského kopce uskutečňují jen průzkumy geologů hledajících ložiska kovů; olova a stříbra. K těžbě břidlice – nerostu využívaného na krovy střech či dlažby – se nikdo nevrací.

Fárání začíná do štoly Hortenzie, kde je břidlicové nadloží v úhlu asi pětačtyřiceti stupňů. A bez ustání po něm stéká po nedávných deštích voda. „Koleje, co tu byly, za komunistů rozkradli. Ale našli jsme kutací želízka a hornickou lampu nazývanou vrabčák, sošku světice i osm dvojkolí původních důlních vozíků,“ pokračuje Jakub.

Ostravský Mrakodrap ilustrační foto - 04.09.2010
Nestrhnou ho. Strašidelný mrakodrap v centru Ostravy dostane druhou šanci

Vede cestou okolo závalu (za nímž jsou prý další chodby) slednou štolou (kopíruje ložisko břidlice) na místo, kde je geologický unikát. „Oderskou vrásu vidíme hezky zakulacenou,“ komentuje výsledek procesů odehrávajících se před 350 až 300 miliony let. Zjevují se i báňští skřítci Permoníci; sice dřevění, ale děti prý budou nadšené.

U města Odry se otevřel Flascharův důl, kde se v minulosti těžila břidlice, 9. července 2020.U města Odry se otevřel Flascharův důl, kde se v minulosti těžila břidlice, 9. července 2020.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Ve větrním komíně je takzvané lezní oddělení do horního patra se štolou Johann. Stoupá se ani ne dvacet metrů, žebříky na ocelové konstrukci jsou sice vlhké, kluzké a špinavé, ale nové a bezpečné. „V některých úsecích chodeb máme výztuže – hajcmany. Ukrývají se pod románskými a gotickými klenbami z kamenů,“ uvádí Jakub.

Stěny překopů mezi těžebními i průzkumnými komorami pokrývá našedivělá sliz připomínající tekutina. „Sintry, což je vlastně kalcit vznikající laicky řečeno při rozpouštění vápence. Vytvářejí se tak i krápníky,“ vysvětluje průvodce s tím, že krápníkové útvary nachází též na jednom ze vstupů. Ale jen v zimě, dělá je mráz při větrání…

Fedor Gabčan s jedním se svým historických fotoaparátů.
Fotograf Fedor Gabčan slaví osmdesátiny

Flascharův důl coby novou turistickou atrakci představí veřejnosti zítra od 10 hodin, přičemž provádění necelým půl kilometrem štol je v sobotu 11. a v neděli 12. července zdarma. Bude doprovodný program (hra na břidlofon, občerstvení, živá hudba) a očekává se nemalý zájem. Motoristům vyhradí tři místa pro parkování vozidel.

Nový zákrok pomůže pacientům, kteří mají urologické problémy.
V boji proti inkontinenci nově pomáhá také Fakultní nemocnice Ostrava