Deník na cestáchZdroj: Deník1. Zámek Mikulov

Stojí na výrazném skalním útesu, proto je vidět z širokého okolí. Prostory zámku využívá Regionální muzeum v Mikulově, můžete zde tedy navštívit několik výstav, například Od gotiky po empír nebo Víno napříč staletími. Dále jsou zde vystavovány obrazy z rodové sbírky Dietrichsteinů. K zajímavostem mikulovského zámku patří také knihovna a sál předků. Přilehlá zámecká zahrada s četnými zahradními terasami je jednou z největších v republice.

2. Svatý kopeček

Jeden z vrcholů Pavlovských vrchů, neodmyslitelná dominanta města Mikulov, nejstarší poutní místo v českých zemích. Tím je Svatý kopeček. Na vrchol kopečku k poutní kapli svatého Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vás zavede křížová cesta s čtrnácti zastaveními – kapličkami křížové cesty. Svatý kopeček je také přírodní rezervací, na jeho svazích roste mnoho druhů chráněných rostlin. O nich i o historii křížové cesty se dozvíte z jedenácti informačních panelů, které tvoří naučnou stezku vedoucí na kopeček. Můžete si vybrat mezi odpočinkovou cestou a tou náročnější se strmějším stoupáním.

Litovel v červenci 2020
Koronavirové stigma. Litovel již nesužuje virus, turisté se však stále nevracejí

3. Naučná stezka židovskou čtvrtí

Celkem čtrnáct zastavení na zhruba kilometrové trase nabídne stezka mikulovskou židovskou čtvrtí. Mezi největší zajímavosti patří hřbitov, horní synagoga a lázeň mikve. Židovský hřbitov z patnáctého století se rozkládá na západním svahu Kozího hrádku a čítá čtyři tisíce náhrobků. Nejstarší čitelný náhrobek se dochoval z počátku sedmnáctého století. Horní synagoga je kulturní památka, její výzdobu tvoří štukatura a původně hebrejské liturgické texty. Mikve, židovská rituální lázeň, byla objevena při archeologických bádáních před deseti lety. Ve středověku sloužila k symbolickému očištění, musela být dost velká, aby se do ní mohl ponořit dospělý člověk.

4. Dietrichsteinská hrobka

Pětačtyřicet rakví s ostatky příslušníků rodu Dietrichsteinů, jehož českomoravská větev získala Mikulov v šestnáctém století a panství za jejich vlády bohatlo a vzkvétalo, získalo mnohá privilegia a hostilo vzácné návštěvy. Namísto hrobky stál původně v dolní části náměstí kostel svaté Anny s pohřební kaplí rodu, který však v druhé polovině osmnáctého století shořel. Teprve v polovině devatenáctého století vyrostla na místě Dietrichsteinská hrobka. Samotný zakladatel hrobky kníže František Josef Dietrichstein je pohřben ve Vídni a v Mikulově je uložené pouze jeho srdce. Stálá expozice v hrobce nabízí hrobové nálezy, mobiliář, obrazy i plastiky a spoustu informací o historii Mikulova i slavného rodu. 

Pálava a Mikulovsko, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Přírodní rezervace Tabulová

Rozkládá se na Pálavě mezi obcemi Klentnice a Bavory a na pouhých pár kilometrech nabízí hned několik zajímavostí. Mezi nimi je zřícenina Sirotčího hrádku nebo Stolová hora, mohutný vápencový kopec, který získal název kvůli téměř dokonale rovné vrcholové plošině. Na jejích svazích roste vzácná šalvěj etiopská, Stolová hora je jediným původním místem jejího výskytu v České republice. V rezervaci najdete spoustu dalších zajímavých skalních útvarů, jeskyní i tábořiště v lomu.

6. Naučná stezka Děvín

Tvoří ji tři vzájemně propojené okruhy s několika odbočkami. Na patnácti informačních panelech se seznámíte s ochranou přírody, pálavskou flórou i faunou i historií hradu Děvičky a osídlením oblasti Pavlovských vrchů. Stezku, která vede po trase turistického značení, můžete projít kterýmkoliv směrem, doporučuje se začít u pramene v Soutěsce a pokračovat k vrchu Kotel. Na naučnou stezku si vyhraďte čtyři až šest hodin, je jedenáct kilometrů dlouhá.

7. Nové Mlýny

Koupání, rybolov, windsurfing, projížďky lodí a pěší i cykloturistika po okolí. Nové Mlýny si každý užije po svém. Kaskáda tří přehradních nádrží se nachází na dolním toku Dyje za severní hranicí chráněné krajinné oblasti Pálava. Dolní Novomlýnská nádrž slouží pro závlahy, elektřinu, ale i rybolov a rekreaci. Střední Věstonická je přírodní rezervací s ostrůvky pro hnízdění ptáků a horní Mušovská je rekreační. Na jednom z ostrovů střední nádrže stojí zbytky kostela svatého Linharta, který je jedinou připomínkou zatopené obce Mušov.

Mám rád jídlo a gastronomii

NA VÍNO DO SKLÍPKU
Vína soukromých mikulovských vinařů v kombinaci s atmosférou sklepa z devatenáctého století s dobovým vybavením a dekorací. To nabízí vinný sklípek U Konšelů v Mikulově. Leží přímo na úpatí Svatého kopečku, je hned prvním sklepem v původní sklepní uličce. Vína lokálních vinařů, která ochutnáte u Konšelů, často jinde ve volném prodeji neseženete. Ke skleničce si můžete vybrat z široké nabídky pohoštění. Pořádají zde i řízené degustace a akce pro firmy a skupiny.

Turisté si zvykají na nové ochranné sítě, které tam 17. června 2020 umístili pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku.
Ochranné sítě na Sněžce zabraly. Turisté by je uvítali i na jiných místech

Z RODINNÉHO VINAŘSTVÍ
Rodinné vinařství Vican nabízí svoje špičková vína na vinařském dvoře v Mušlově. Posedět můžete ve venkovních prostorách nebo uvnitř, odkud si při popíjení vín vychutnáte také krásný výhled na Pálavu. Vinařský dvůr není restaurace, nepočítejte tedy s teplým obědem nebo večeří. Ke sklence ale návštěvníkům nabídnou domácí sýry z rodinné farmy. Kravské a kozí sýry i další dobroty jsou vyráběny ručně a pořídit je můžete také ve farmářské prodejně Vican. Otevřeno mají kromě pondělí denně.

PRO ZMĚNU KÁVA
Pro odpočinek v útulných prostorách a prožitek z dobré kávy navštivte po cestě Pálavskými vrchy kavárnu Café Fara v Klentnici. Lahodnou kávu vaří z vlastních kávových směsí, přičemž jednotlivá kávová zrna jsou pečlivě pražena, vybírána a následně mixována. Šálek kávy, ale i víno a další nápoje, si můžete vychutnat také na prostorné venkovní terase. Ve farní kuchyni připravují lehčí i vydatné pokrmy zásadně z čerstvých surovin od lokálních farmářů. V areálu fary je také farní knihovna a vinný sklípek, unavení pocestní se zde také ubytovat.

NA DOBRÉ JÍDLO
Od svíčkové přes grilované ryby po saláty a těstoviny. V restauraci Aquarium Relax v Mikulově si pochutnáte hlavně na českých pokrmech v moderních úpravách s různými přílohami. Nabízí obědové menu a pokrmy pro děti. K dobrému jídlu si samozřejmě můžete dát mikulovská vína, ale také výběrovou kávu s dortíkem. Po délce celé jedné stěny jsou v restauraci umístěna tři velká akvária.

Pálava a Mikulovsko, tip od reportéraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

TIP NA AQUAPARK
Nejmodernější aquapark v republice se nachází v Pasohlávkách u Brna v oblasti Pálavských vrchů. Aqualand Moravia nabízí čtrnáct bazénů, dvacet tobogánů, čtyřiadvacet saun a wellness procedur. Výhled na Pálavu si vychutnáte ze dvou termálních bazénů s vodou o teplotě 37 stupňů. Venku se můžete ponořit do celoročně geotermálních bazénů Romulus a Remus. Kromě četných tobogánů, z nichž několik se svou délkou řadí k evropským unikátům, jsou v bazénech i další atrakce, například líná řeka.

TIP DO PŘÍRODY
Jeskyně Na Turoldu leží v přírodní rezervaci vrchu Turold na kraji Mikulova. Jedná se o jediné přístupné jeskyně jurského vápence v České republice. Místo klasických krápníků zdobí jeskyně Na Turoldu neobvyklé útvary, takzvané korozní tvary, které se podobají korálovým útesům, připadáte si tedy jako při procházce po mořském dnu. Součástí jeskyní je také Jezerní dóm, ve kterém návštěvníky oslní jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Do jeskyní se chodí s průvodcem, můžete se zúčastnit i nočních prohlídek.

Český Krumlov. Ikonický hrad a zámek usazený na skále, kterou obtéká Vltava, najdete na seznamu památek UNESCO.
Medvíďata nebo hvězdárna. Český Krumlov a horní Vltava jsou krásné i „na suchu“

TIP K VODĚ
Průzračná voda, vápencové skály, vzhled a klima chorvatských pláží. Zatopený vápencový lom u Mariánského mlýna se nachází za Svatým kopečkem u Mikulova. Vápenec se zde těžil ještě před šestnácti lety, díky němu je voda velmi čistá a ke koupání přímo láká. Břeh je kamenitý, odpočívat můžete však i na přilehlých travnatých plochách. Při vstupu je lom zpočátku mělký, mělčina ale rázem přechází ve velkou hloubku.

Lenka Kročilová, Iva Kovačisová