SPORT – VÝLETY

Na své fcb stránce připomínáme fotogalerií tréninky a utkání, zejména ve stolním tenisu. Od spřátelených spolků a organizací uvádíme návodná videa pro různá cvičení, dále jógu. Tím stoupá zájem sportovně založených lidí o členství v ASEČ. Udržujeme a navazujeme kontakty se sportovními a zájmovými sdruženími a institucemi. Stejně tak s krajanskými spolky Evropy, Severní i Jižní Ameriky, Kanady i Austrálie. Našim členům posíláme informace o jejich akcích, krajanům aktivity naše. A tak z nabídky domácích výzev je naplánována, až situace dovolí, účast v turnaji ve stolním tenisu, kterou v místě konání spojíme s návštěvou zámku.

Aktivní senioři Frýdku-Místku.Aktivní senioři Frýdku-Místku.Zdroj: se souhlasem ASEČ Frýdek-Místek

Zveřejňujeme snímky z výletů. Především z již zavedených, dosti oblíbených gastro-turistických a okruhových výšlapů, například do Čeladné, Kunčic pod Ondřejníkem, Ostravice a dalších velmi zajímavých lokalit. A snímky z přátelských setkání, zvláště s husími hody, kobzalovými plackami (krajově bramboráky) či vaječiny (vajec míchaných), na něž většina dorazí na kolech. A vydařené autobusové zájezdy, zejména na královnu Beskyd Lysou horu, na Macochu s dílnou modrotisku, do Dlouhých Strání, na Baťův kanál s besedou Víti Dostála. Filmem o novém Libušínu a Maměnce i Radhošti jsme oživili již plánovaný, jen odložený zájezd na Pustevny.

 VEČERY – POŘADY

Nemůžeme-li dělat kulturní večery přímo, připravuji je tzv. korespondenčně. Formou textu, se zajímavostmi, málo známými informacemi, ukázkami, citacemi i fotografiemi k danému tématu. Členové ad., kterým jsou zasílány, mohou z uložených souborů na konci roku mít celý sborník. Na programu jsou letošní témata DVAKRÁT Velký Detektiv – A. C. Doyle a Sherlock Holmes (únor 2021), V+W – Jiří Voskovec a Jan Werich (duben 2021), VŠECHNY KRÁSY SVĚTA – Jaroslav Seifert (září 2021). Zbylé dva letošní večery budou, kromě textové formy, natočeny na videozáznam. Pro další období plánujeme i lákavý STRAHOVSKÝ KLÁŠTER – PAMÁTNÍK NÁRODNÍHO PÍSEMNICTVÍ.

Aktivní senioři Frýdku-Místku.Aktivní senioři Frýdku-Místku.Zdroj: se souhlasem ASEČ Frýdek-Místek

Že kromě divadelních představení nebudou živě ani večery, jako bychom tušili. Neboť pořad o básnířce, sběratelce, vypravěčce a výtvarnici Františce Pituchové jsme při jeho konání (říjen 2019) nechali natočit na videozáznam. Nyní ho archiv spolku poskytl Městské knihovně, s níž večery připravuje. Tím umožňuje směrem ke čtenářům, školám, knihovnám, městu i široké veřejnosti prezentovat osobnosti, které významem daleko přesahují region Lašska. A také naplňuje společnou myšlenku uchovat jejich literární odkaz i ve filmové podobě. Proto nás čeká společné natáčení videozáznamů, a to pořadu BESKYDSKÝ SLAVÍK – básník, kantor, magnet Čeladné Josef Kalus, do konce roku i pořadu o básnířce, pedagožce, držitelce Ceny města Frýdek-Místek OLZE TLUČKOVÉ. A tyto dva pořady budou i ve formě korespondenční. 

 VÝSTAVY – SETKÁVÁNÍ

Spolek bude pořádat výstavy v centru Frýdku-Místku v objektu, který splňuje jejich podmínky. Pracujeme na statutu výstav i harmonogramu. Plánujeme vernisáže, besedy, přednášky, koncerty, film, divadlo atd. Tož, tak je spolek Aktivních seniorů Frýdek-Místek i v této době stále aktivní. A pevně věří, že se jeho členové opět naživo budou moci vítat mezi sebou i s přáteli svým pozdravem „Na Život“! Neboť ta dvě slova v sobě obsahují Zdraví – Lásku – Radost – Sdílení. A to vše tvoří jedno – Víru. Více informací o aktivitách spolku je uvedeno na webu zde.

 Olga Szymanská