Myšlenka uspořádat festival se zrodila v hlavě Martina Stillera, který je sám aktivním cyklocestovatelem a netají se tím, že tehdy před čtrnácti lety to byl krok do neznáma.

„Nikde v České republice nic tak úzce na cykloturistiku specializovaného nebylo. S kamarádem Tomášem Skotnicou, se kterým jsme festival spoluzakládali, jsme netušili, zda uspějeme a jak to celé dopadne,“ říká o zrodu festivalu Cyklocestování Martin Stiller a dodává ještě: „A byli jsme mile překvapení, jak pozitivní ohlas první ročník jednodenního festivalu měl.“

Také proto se pořadatelé rozhodli již při dalším ročníku rozšířit program na dva dny a po letech se již ustálilo pravidelné třídenní festivalové schéma. Z původních dvou stovek diváků se nyní účast na festivalu pohybuje okolo pěti set.

„To nás moc těší, nehledě na to, že je také mnohem větší výběr témat, cyklocestování se celkově hodně rozmohlo a my jsme rádi, že jsme byli od počátku u toho a zažili i tu průkopnickou dobu českého cyklocestování."

Od náročnějších expedic až po rodinné cyklovýlety Hlavním programem bude projekce nejúspěšnějšího českého himálajského horolezce Radka Jaroše nejen o všech jeho 14 osmitisícovkách, ale i o tom, jak jel na kole na Elbrus. Za tahák festivalu lze určitě považovat i vyprávění o tříleté cyklocestě slovenské dvojice Cycle2inspire nebo promítání Martina Stillera o exotické Srí Lance, kam se vydal na kolech i s rodinkou - celý program festival najdete zde.

„S rodinkou nabylo cyklocestování úplně jiných rozměrů, člověk musí trošku jinak plánovat, nesmí si dávat velké kilometrové cíle, ale to vůbec nevadí. Já si to i tak užívám a cyklocestovat s rodinkou pro mě není žádné utrpení či problém, ba naopak,“ říká Martin Stiller, který ještě před začátkem svého bloku na letošním festivalu podnikl cyklovýpravu po Rwandě. O zážitky nebude nouze ani v besedě beskydského cestovatele Radka Zlého, který povypráví o náročném cykloputování po jihu Afriky.

Chybět ani letos nemohou manželé Vackovi, kteří nás protáhnou v sedlech kol Austrálií a motivovat vás rozhodně bude také inspirativní povídání o Murské cyklostezce v podání Standy Ubíka. A to samozřejmě není vše! Už teď se tedy máte na co těšit. A jaká je rada pro ty, kteří s cyklovýlety teprve začínají?

„Nebojte, nic na tom není, prostě vyrazte a zkuste to. A pokud si nejste něčím jistí či potřebujete poradit, napište, zavolejte či se stavte inspirovat se právě na festival Cyklocestování,“ zve za všechny aktéry organizátor Cyklocestování Martin Stiller.

Festival Cyklocestování (7.-9. 2. 2020 / Nová scéna Vlast) pořádá spolek Cyklocestovatelé za významné podpory Moravskoslezského kraje a příspěvkové organizace Národní dům Frýdek-Místek, která je spolupořadatelem akce.

Lenka Vašková