Pod názvem Masopust se rozumí dlouhé období, které trvá již od Tří králů (6. ledna) až do začátku postního období, tedy do Popeleční středy. A to už jsme až u Velikonoc…

Od pondělí toho týdne, v němž začínají Velikonoce, se pak odečte čtyřicet dní a už máme datum Popeleční středy. Ten den začíná půst, takže o masopustním úterý je poslední možnost ještě vesele hodovat a pak už "maso pust". Masopust se slaví průvodem a rejem masek, což vychází z předkřesťanského kultu zimního slunovratu. Průvod zastavuje u jednotlivých stavení, kde se hraje, tancuje, hospodáři dávají maskám pohoštění i alkohol. Ne jinak tomu bylo v sobotu 22. února 2020 v Hodoňovicích.

Masopust v Hodoňovicích 2020Zdroj: Vratislav Kryl

Masopustní průvod se po svolení „obecní vrchnosti“ vydal z horního konce vesnice za doprovodu dechové hudby Huťařka vesnicí. Pestrá škála masek, kde nechyběla smrtka, šašci, medvěd s medvědářem, bába s nůší, ženich s nevěstou, piráti, zdravotníci, jezdec na koni, stará bába, nezbytný maskot masopustu a mnoho dalších, doprovázela právě zemřelou basu Apolenu. Ta se vezla na dřevěném voze taženém třemi soby, hlídaná čestnou policejní stráží, funebráky a oplakávaly ji i bílé „děvušky“ – vždyť Apolena zemřela v poměrně mladém věku.

Hned za nimi šel pan farář s kostelníkem, který po obchůzkách vesnicí a občerstvování masopustní chasy u místních stavení, vedl smuteční obřad na „rynku“ před Hostincem U Čendy. Tady shromáždění lidé ze širokého okolí shlédli pochování basy Apoleny se všemi náležitosti a posléze byla uložena do připraveného hrobu, který už jí od rána kopal místní hrobník. Občané se zbavili i nepříjemné smrtky, která se upila, chvíli ležela i v hrobě, ale pak utekla za „dědinu“ a snad už více škodit nebude!

Masopust v Hodoňovicích 2020Zdroj: Vratislav Kryl

Velebný pán se s přítomnými rozloučil a dodal: „Doufám, že dodržíte čtyřicet dní půstu a já se s vámi zase setkám po velikonočních obřadech na pomlázkové zábavě. Ale teď se ještě všichni bavte, veselte, zatancujte, užívejte si všeho dobrého, co je tu pro vás nachystáno!“ Lidé ho vzali za slovo a tancovali na „rynku“, kde se měli možnost občerstvit různými dobrotami – masopustním gulášem, uzeninami, koláči, koblihami, rybími specialitami i pečenými kaštany, zapít pivem, punčem, medovinou či dobrou kávou.

Obdivovali umění mladých kovářů a k tomu všemu jim vytáčel pan František na flašinetu krásné staré písničky. Na sále hostince, který byl zaplněn do posledního místa, se rozjelo masopustní veselí v režii Souboru lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic, s primášem Honzou Šošolou a uměleckým vedoucím cimbálové muziky Zdeňkem Toflem. Parket zaplnili i tanečníci tohoto uměleckého tělesa, kapela je doprovodila v předvedených tanečních pásmech.

Ani přítomni se nenechali k tanci pobízet, pánové zvali dokola maškary i hosty v sále. Zábava byla v plném proudu a jen málokomu se chtělo odcházet. Cimbálovka se zpěvačkou Petrou Klementovou předváděla své umění do poslední chvíle a hosté v sále je ocenili mohutným potleskem. Děkujeme, děkujeme všem, kteří se na přípravách, organizaci a úspěšném průběhu XIII. ročníku hodoňovického Masopustu podíleli. Obci Baška za podporu a aktivní účast. Už teď se na vás všechny těšíme na dalším ročníku našeho Masopustu v Hodoňovicích! Čendaspoláci s hodoňovickým fojtem.

Dajana Zápalková

XIII. Hodoňovický masopust, 22. února 2020 v Bašce u Frýdku-Místku.
PODÍVEJTE SE: V Hodoňovicích v Bašce pochovali basu Apolenku