Ten se konal v obci Kateřinice na Novojičínsku za nádherného slunného počasí. Běžci všech věkových kategorií (včetně dětí) mohli vybírat ze 17 závodních kategorií rozdělených dle věku účastníků – letos s nově prodlouženými tratěmi na 6 000 a 12 000 m a změněným profilem tratě.

Akci si užili nejen závodníci, které přijel na místo podpořit bývalý skokan na lyžích a vítěz Světového poháru z roku 2006 Jakub Janda, ale i fandící diváci. Absolutním vítězem v kategorii mužů na 6 000 m se stal Lukáš Kvak z týmu AKEZ ze Štramberka (s časem 00:23:21), mezi ženami na stejně dlouhé trati jednoznačně i letos vyhrála loňská vítězka Lenka Quittová z Q teamu z Kopřivnice (s časem 00:25:00).

Hlavní závod Kateřinického trailu 2019 odstartoval Jakub Janda:

Hlavní závod Kateřinického trailu 2019 odstartoval Jakub JandaZdroj: Jaroslav Obsadný

Jakub Janda při oceňování štafet:

Jakub Janda při oceňování štafetZdroj: Jaroslav Obsadný
Autor snímků: Jaroslav Obsadný

V běhu na 12 000 metrů se stal absolutním vítězem mezi muži Lukáš Reček z ATC Oslava s časem 00:48:24, ženám vévodila Veronika Srníčková z Veřovic s časem 00:55:08. V kategorii hobby v délce 3 500 m, kde soutěžili běžci všech věkových kategorií, mezi muži vyhrál teprve patnáctiletý Jiří Jalůvka (s časem 00:14:51), z žen byla nejrychlejší Ivana Osíčková (s časem 00:18:22). V letos nově zavedené kategorii štafeta pro dva dospělé a dvě děti na 4x 600 metrů vyhrál tým tvořený běžci z Kateřinic a Krmelína (s časem 00:08:32). Mezi dětmi ve věku od 9 do 12 let na trati dlouhé 1 200 m byl mezi chlapci nejrychlejší stejně jako v předchozích dvou ročnících trailu Filip Jarolím z Ostravy-Poruby (s časem 00:04:27), z dívek Lucie Šenkeříková z Rybího (s časem 00:04:43).

Na trati v délce 600 m mezi malými závodníky do osmi let vyhrál Matyáš Bernatík z (s časem 00:02:16), mezi děvčaty Valerie Plesníková z Valašského Meziříčí (s časem 00:02:26). Nejlepší běžci byli dle jednotlivých kategorií oceněni medailemi, diplomy, finančními a věcnými cenami. Organizátoři během závodu rozdali více než 50 medailí a diplomů. Po závodě pak na všechny běžce čekala ještě tombola o zajímavé věcné ceny. Prosluněnou sportem nabitou nedělí slovem provázel a bavil zkušený moderátor Jaroslav Obsadný. Svou přítomností a podporou potěšil bývalý skokan na lyžích a vítěz Světového poháru z roku 2006 Jakub Janda, který také odstartoval hlavní závod na 6 000 a 12 000 m a Kateřinickým se na památku podepsal na dnes již historické skokanské lyže.

Zajímavostí letošního ročníku byla nejmladší závodnice, které byl sotva rok a vezla se v doprovodu své maminky v kočárku, a závodník z největší dálky od německého Göttingenu, který si na Kateřinický trail doslova odskočil z dovolené v ČR. „Jako každý rok věřím, že jak účastníci, tak samotní běžci byli spokojení, a to jak s novými tratěmi, tak soutěžními kategoriemi. Počasí vyšlo nádherně, závod se obešel bez zranění, všichni běžci, kteří na startu vyběhli, také zdárně doběhli do cíle. Takže pro mě jsou vítězové všichni, kdo se trailu aktivně zúčastnili.

Všem za zájem o trail a účast v něm moc děkuji a děkuji samozřejmě i divákům, kteří běžcům fandili a vytvářeli super atmosféru. A v neposlední řadě děkuji i Jakubovi Jandovi, že si v nabitém programu udělal na náš trail čas. A bereme ho za slovo a budeme se těšit, že se ho snad příští rok i sám aktivně zúčastní,“ říká na závěr za organizátory Kateřinického trailu jeho ředitel Zdeněk Borkovec.

Kateřinický trail pořádá obec Kateřinice za podpory Sdružení měst a obcí povodí Ondřejnice. Kompletní výsledky dle jednotlivých závodních kategorií jsou k nahlédnutí na https://results.onlinesystem.cz/ResultsOverall/Index/1581.

Autor textu: Kateřina Šreková