„Přednášku jsme pojmenovali Náš gutský kostel, protože pro mnoho z nás, bez ohledu na náboženské vyznání, má s původním dřevěným kostelíkem spojenou jednu nebo i více vzpomínek. Proto byl symbolicky tak trochu nás všech a myslím, že mnoho místních už netrpělivě očekává dokončení repliky,“ říká Jan Delong z Knihovny Třinec.

Kostelík Božího Těla pro Guty již roste na dvoře tesařů v Hošťálkové na Vsetínsku.Kostelík Božího Těla pro Guty vyrostl na dvoře tesařů v Hošťálkové na Vsetínsku.Zdroj: Biskupství ostravsko-opavské

Online přednáška věnovaná gutskému kostelu se uskuteční v pondělí 26. dubna od 16:00 a bude zdarma pro všechny, kteří se dopředu přihlásí přes webové stránky Knihovny Třinec (sekce Události). David Pindur z Muzea Těšínska se věnuje mimo jiné církevním dějinám našeho regionu a v roce 2018 byl autorem výstavy v Galerii města Třince Gutský kostel ve vzpomínkách. V pondělní přednášce např. detailně představí mobiliář kostela, který až do ničivého požáru překvapoval cennými renesančními a barokními artefakty. Nebudou také chybět další zajímavosti týkající se této ikonické stavby celého regionu.

Přednáška se koná v rámci programu, který připravuje třinecký Senior Point, jež byl v roce 2021 finančně podpořen Moravskoslezským krajem. Partnerem akce je Muzeum Těšínska.

 Jan Delong