Z původního povolání filmaře přešel Jiří Stivín na dráhu čistě hudební. Studoval na Royal Academy of Music v Londýně a skladbu na AMU v Praze, v současnosti ovládá všechny druhy příčných i zobcových fléten.

S Collegium Quodlibet, které je volným sdružením hudebníků se základním obsazením flétny, violoncella, cembala a zpěvu, spolupracuje Jiří Stivín už od osmdesátých let. Na jeho koncertech, které jsou interpretací klasické hudby především na zobcovou flétnu, zůstává pocit lehkosti a hravosti. Už proto koncert slibuje nejen skvělý hudební zážitek, ale také emocemi nabitou podívanou.

Koncert Jiřího Stivína a Collegium Quodlibet se koná v úterý 28. ledna od 19.00 ve Velkém sále Národního domu Frýdek-Místek. Repertoár koncertu bude zaměřen převážně na interpretaci staré hudby, od sonát J. S. Bacha až po flétnové koncerty A. Vivaldiho.

K nejhodnotnějším v obsáhlé Stivínově diskografii patří supraphonové album Zvěrokruh, na kterém mimo jiné spolupracoval se známými tělesy ze světa vážné hudby: Talichovým kvartetem a Kühnovým smíšeným sborem. Další informace na www.kultura.cz.

Lenka Vašková