Na cestách nechce nikdo z nás trávit vařením nekonečné hodiny. Proto je ideální zaměřit se na rychlé recepty, které nepotřebují příliš mnoho ingrediencí, ale přesto zachutnají celé rodině. I v omezených podmínkách lze připravit spoustu oblíbených receptů. Inspirujte se našimi nápady na rychlou a chutnou „polní“ kuchyni.

Jako hlavní potravinu jsme vybrali brambory. Jsou levné, přirozeně bezlepkové, skvěle vás zasytí a zároveň jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny (včetně esenciálních aminokyselin) a jsou téměř bez tuku. Brambory na ohni navíc ve většině z nás vyvolávají krásné vzpomínky na dětství u táboráku. Pokud chcete podpořit lokální pěstitele a farmáře, dávejte vždy přednost bramborám z české produkce.

Pečené brambory

Tuto osvědčenou klasiku můžete připravit i na kempingovém vařiči. Za použití pánve s poklicí bude pokrm hotový v mžiku.

Pečené bramboryPečené bramboryZdroj: Jiřina Ekrt Jirušková

Suroviny na 2 porce

600 g českých brambor
2 polévkové lžíce oleje
2 cibule
případně šunka nebo slanina
sůl a pepř

Postup

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. Nakrájené brambory smažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou – pak je promíchejte a smažte dalších 5 minut. Přidejte cibuli a slaninu, přikryjte poklicí a poté smažte ještě cca 5 minut. Dochuťte pepřem a solí a servírujte.

Eintopf – vydatná polévka se zeleninou

Ideální pokrmy na cesty jsou také ty, které se dají připravit v jednom hrnci – tzv. eintopf recepty.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninouEintopf - vydatná polévka se zeleninouZdroj: Jiřina Ekrt Jirušková

Suroviny na 4 porce

2 lžíce oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
5 mrkví
6 českých brambor typu B
2 rajčata
1 plechovka sterilovaných fazolí
půl plechovky sterilované kukuřice
trocha zelených fazolek
sladká paprika, majoránka, sůl a pepř
800 ml zeleninového či hovězího vývaru
bobkový list na ozdobu
chléb jako příloha

Postup

Na oleji orestujte na větší kousky nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kolečka oloupané mrkve a větší kousky brambor. Krátce orestujte, zasypte sladkou paprikou (může být i uzená), majoránkou, dochuťte solí a pepřem a zalijte vývarem. Duste asi 20 minut. Eintopf se nebojte průběžně podlévat vývarem. Brambory se tak budou dusit a rychleji změknou. Na závěr přidejte slité fazole, zelené fazolky, kukuřici a na kostičky nakrájená rajčata a povařte ještě 5 minut. Odstavte a můžete podávat s chlebem.

Bramborové špízy

Špízy jsou výborné, a přitom jednoduché zároveň – ideální volba pro vaši dovolenou. Vegetariáni mohou nahradit slaninu či klobásu například sýrem haloumi.

Bramborové špízyBramborové špízyZdroj: Jiřina Ekrt Jirušková

Suroviny na 4 porce

500 g českých brambor
100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy (či grilovacího sýra)
cibule
dle chuti cuketa, papriky nebo žampiony
sůl, pepř, grilovací koření
olej

Postup

Rané brambory pouze omyjte a nakrájejte na širší plátky. Konzumní musíte předem oloupat. Slaninu nakrájejte na čtverečky. Máte-li klobásy, nakrájejte je na kolečka. Zeleninu omyjte a také nakrájejte na kolečka. Na jehlu nebo špejli dávejte střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu. Špízy pak ze všech stran osolte a opepřete. Dále je můžete posypat grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením či bylinkami. Špízy pokapejte olejem a vložte je nad oheň či na gril případně do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 30 až 40 minut.

Jiřina Ekrt Jirušková