Nyní se mohou objednávat pacienti, kteří mají žádanku od praktického nebo odborného lékaře.

Denzitometrie je zobrazovací metoda měřící hustotu kostní hmoty. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen přesně určit, jaký je úbytek minerálů v kostech, a tím i náchylnost ke zlomeninám. Vyšetření je určeno ke stanovení rizika osteoporózy u žen po menopauze, u žen i u mužů s rizikovými faktory - například léčených kortikoidy nebo se závažným chronickým onemocněním, a také u pacientů s již prodělanou frakturou.

Plicní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Nemocnice ve Frýdku-Místku se může pochlubit prvním EBUS vyšetřením

„Díky zlepšujícímu se vybavení zdravotnických zařízení je toto vyšetření již většinou dobře dostupné. Mám velikou radost, že se od ledna podařilo zprovoznit denzitometr i v naší nemocnici. Významně se tak zlepšila vyšetřitelnost právě u těch nejrizikovějších pacientů, kteří dosud vyšetření unikali: jako jsou špatně mobilní nebo traumatologičtí pacienti již po zlomeninách,“ říká MUDr. Alena Kocichová, lékařka interního oddělení, a doplňuje: „Velkou výhodou je také návaznost na osteologickou ambulanci přímo v nemocnici. Tak může být právě u těch nejrizikovějších pacientů bezprostředně zahájena léčba a může se tak předejít dalším zlomeninám.“

Samotné vyšetření trvá 20 až 30 min., většinou se vyšetřuje nedominantní zápěstí, bederní páteř nebo levá kyčel. Na přístroji jsme schopni provést i celotělovou denzitometrii. Ve vyšetřovaných oblastech by se neměly nacházet žádné kovové předměty, vyšetření provádí radiologický asistent a vždy ho zhodnocuje lékař z Klinické osteologie.

Pro Tělo s příběhem
Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Na vyšetření se mohou pacienti objednat každý všední den od 7:30 do 14:00 hod., a to na tel. čísle 558 415 800, případně 558 415 808. Vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou 1x ročně.

Jana Březinová

Masopust z Jihlavska. Na snímcích ze 70., 80. a 90. let minulého století je vidět vodění medvěda z Jezdovic a něco málo z obce Salavice.
RETRO: Tanec s medvědem, masopustní veselice a bujaré hodování. Vzpomínáte?
Jan Turánek a Barbora Brabletz tvoří umělecky založený pár.
Jan Turánek a Barbora Brabletz: Láska malovaná akvarelem