„Za posledních několik týdnu to byl pro nás jeden z nejmilejších dní. Po dlouhé době nejistoty a napětí jsme totiž opět mohli dělat to, co umíme nejlépe, být tady pro čtenáře. Ta radost byla na obou stranách, protože odezva návštěvníků byla skvělá, místy až dojemná, a bylo vidět, že knihovna má v jejich životech podstatné místo a už jim chyběla. A nám čtenáři chyběli také,“ shrnuje dojmy z prvního dne ředitelka Knihovny Třinec, Martina Wolna.

Během pondělí knihovnice a knihovníci přijali a vyřídili 250 objednávek a požadavků. Takový zájem byl velmi příjemným překvapením. Jednalo se především výpůjčky knih, ale čtenáři si také vyzvedávali časopisy, audioknihy nebo deskové hry. Výdejní místo v Knihovně Třinec funguje především pro rychlé vyzvednutí objednávek. Ty je možné vyřídit telefonicky, e-mailem nebo pomocí čtenářského konta. Pokud jsou požadované tituly k dispozici, snaží se je knihovníci vyřídit obratem, nejpozději však do dalšího pracovního dne. Informace o tom, jak si knihy objednat a jak celý systém funguje, najdou čtenáři na webových stránkách knihovny.

Spolu s knihovnou má otevřeno také Informační centrum, které na objednávku poskytuje také základní reprografické služby například tisk. „Bedlivě sledujeme epidemiologický vývoj a doufáme, že brzy budeme moct čtenáře pustit mezi regály, aby si knížky mohli vybírat sami. Pootevřená knihovna je sice dobrá, ale mnohem lepší je knihovna otevřená. Díky zkušenostem z jara jsme připraveni fungovat v podstatě okamžitě, i když budou platit přísná opatření,“ říká s nadějí Martina Wolna a těší se na den, kdy čtenáře bude moct přivítat v Knihovně Třinec osobně.

Jan Delong