Vánoce… každý má s tímto slovem spojené jisté představy – jsou různé, ale na jednom se jistě shodneme – zavřeme oči, nasajeme a ucítíme vůni vánočního cukroví. To jistě neodmyslitelně k tomuto nejkrásnějšímu období v roce patří. A kdy jindy si můžeme dovolit trochu zhřešit a vychutnat skvělé domácí cukroví, než právě teď o Vánocích?
Připravujeme je s předstihem, aby se správně zaleželo, a málokdo pak odolá pokušení ochutnat linecké, pracny, vanilkové rohlíčky úly a další.
Ořechové šátečky
Co potřebujete:
· 30 dkg hladká mouka
· 25 dkg másla
· lžíce vody
· 1 vejce
Nádivka:
· 20 dkg ořechu
· 15 dkg cukru
· 1 vejce, trochu skořice
Příprava:
· z uvedených surovin zadělejte těsto, nechejte 1 hod odležet
· těsto rozválejte, rádýlkem dělejte čtverečky cca 4 x 4cm
· doprostřed čtverečku dejte ořechovou nádivku lžičkou nebo přes pytlík, následně dva protilehlé rohy stlačte k sobě doprostřed
· pečeme na 200°C dorůžova
Máslové stříkané:
Co potřebujete:
· 25 dkg másla
· 8 dkg cukr moučka
· 1 ks vanilkový cukr
Příprava:
· všechny suroviny třete do vlažna
· přidejte 1 vejce a 26 dkg hladké mouky
· přes pytlík s trubičkou stříkáme na vymazaný a vysypaný plech malé rohlíčky nebo pusinky
· pečte na 200°C dorůžova
· slepujte vždy dva kusy k sobě marmeládou nebo krémem
· nakonec jeden konec máčejte do čokolády a sypejte drobením
Při pečení cukroví na Vánoce přeje hlavně pohodu jejich autorka Bronislava Blahutová. Ať chutná a provoní celý byt!
Dajana Zápalková