Ten jsme při minulé návštěvě vynechali, prošli jsme si spíše krásnou oboru a seznámili se trochu s liškou Bystrouškou a spojitostí Hukvald s hudebním skladatelem. Tentokrát se to tedy pokusím napravit a samotný hrad prostřednictvím fotografií blíže představit.

Nejrozsáhlejší hradní zřícenina v naší zemi, na Moravě dokonce největší, je lákadlem, které v turistické sezóně přivádí na Hukvaldy stovky návštěvníků každý den.

Třetí červencovou sobotu jsme měli štěstí, probíhalo zrovna dobývání hradu. „Obléhání nedobytné pevnosti“ byl název akce, která po dobu víkendu v pěti příbězích umožnila návštěvníkům prožít události třicetileté války očima obyčejných lidí. Řež to byla slušná a šlupky pořádné.

The Banger Show 2022
FOTO: The Banger Show 2022 zasvěceným objektivem nadšence a fotografa

Při té první jsem si málem foťákem vyrazil zuby. Počasí bylo ale správné turistické a sluníčko se do plechových přileb dobývajících i obránců naštěstí příliš neopíralo.

Vůbec si nedovedu představit dobývat takový hrad v parném dni ověšený zbrojí a brněním. Prakticky na všech nádvořích byla rozložena tábořiště vojáků, probíhaly zde i ukázky středověkých řemesel a dovedností. Procházka hradem podněcuje i dnes romantické představy o životě ve středověku.

Hrad byl již od počátku 19. století místem častých turistických výletů. Z hradeb jsou krásné výhledy do okolí, i když hrad samotný není z podhradí díky lesnímu porostu příliš patrný.

V muzeu v Rýmařově si můžete prohlédnout tisíce turistických známek.
OBRAZEM: Turistické známky ve velkém. V Rýmařově můžete nalézt sběratelský ráj

Počátky hradního komplexu sahají do 14. století. Záhy po svém založení se Hukvaldy staly součástí majetku olomouckých biskupů.

Byly nejen strážním hradem, ale především správním sídlem rozsáhlého panství. Od druhé poloviny 18. století se však hrad postupně začal měnit v ruinu a sloužil místním jako levný zdroj stavebního materiálu.

Právě rozvíjející se turistický ruch v 19. století byl pravděpodobně tím fenoménem, který jej zachránil od úplné devastace. Dnes je společně s rozsáhlou oborou centrem kulturního života v celé oblasti.

Štramberk je častým cílem turistů, kteří touží po výhledech i historii.
Kam na výlet? Štramberk se svou Trúbou a lahodnými "uchy" se nikdy neomrzí

Dokládá to řada akcí, které se především v době hlavní turistické sezóny přímo na hradě nebo ve venkovním amfiteátru v přilehlé oboře konají. Stačí se jen podívat na webové stránky obce Hukvaldy nebo přímo hradu.

Cesta k hradu vede oborou, v níž není problém narazit i na početná stáda daňčí a mufloní zvěře, která tady nacházejí i přes přítomnost lidí klid, bezpečí a díky péči lesníků také dostatek potravy.

Většina návštěvníků se jistě zastaví u lišky Bystroušky, třeba jen proto, aby se na památku vyfotili nebo si pro štěstí pohladili její bronzový ocas. Přímo u cesty, již téměř pod hradem, míjí kolemjdoucí další zajímavost, kterou je skupina několika statných buků.

Ben u nás krásně přibral.
Psí osudy: Seznamte se s Benem, kterému už nikdy nebude chybět jídlo

Jejich odhalené kořeny kotví mohutná těla listnatých velikánů v prudkém svahu. Díky své výjimečnosti jsou vyhlášeny státem chráněnou přírodní památkou.

Hukvaldy jsou na turisty dobře připraveny. Dostatek parkovacích míst, pohodlné a udržované stezky a cesty, řada restaurací, kaváren a ubytovacích kapacit lákají i k vícedenní návštěvě. Přesvědčte se ale sami.

Karel Machyl

Uhlířský vrch u Bruntálu.
Tip na výlet: Uhlířský vrch u Bruntálu láká na krásné výhledy i Křížovou cestu
Kdy naposled jste jeli vlakem? "Pojďte s námi na další výlet a prohlédněte si jedno ze 14 nádraží v České republice," láká sokolík Pepík.
Kdy naposled jste jeli vlakem? Vydejte se za dobrodružstvím se sokolíkem Pepíkem